Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2009

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟ 9.89

Μπ.Παπαπαναγιώτου: Καλημέρα κ. Σαμαρά.
Α.Σαμαράς: Καλή σας μέρα.

Μπ.Παπαπαναγιώτου: Πώς είστε;
Α.Σαμαράς: Αγώνας!

Μπ.Παπαπαναγιώτου: Αγώνας. Πού είμαστε τώρα; Στην αρχή, στη μέση, προς το τέλος;
Α.Σαμαράς: Είμαστε στην αρχή-αρχή. Αρχή γιατί σε αυτή τη φάση είχαμε προγραμματικές δηλώσεις. Νομίζω ότι εμείς ξεκινάμε έναν πολύ πολιτισμένο αγώνα, ο οποίος έχει να κάνει με την ενότητα της παράταξης και με την ανάδειξη ενός αρχηγού.

Μπ.Παπαπαναγιώτου: Τώρα, μιας και μιλήσατε για πολιτισμένο αγώνα, η εκτίμηση σας είναι αν θα αντέξει μέχρι το τέλος αυτός ο πολιτισμός; Διότι κάποιοι προεξοφλούν ή βλέπουν ή φοβούνται ότι προϊόντος του χρόνου και της συζήτησης και της αντιπαράθεσης ο πολιτισμός θα τεθεί σε αργία.
Α.Σαμαράς: Όχι, δεν το πιστεύω κάτι τέτοιο. Αυτή τη στιγμή αυτό που θα δείτε σιγά-σιγά να συμβαίνει είναι να εμφανίζονται τα προβλήματα στην πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Στο ταμείο πληρωμών θα πρέπει να πληρωθούν τα γραμμάτια των υποσχέσεων του. Εκεί υπάρχει ουρά αναμονής από τον κόσμο, εκεί υπάρχει συνωστισμός γι’ αυτά που τάξανε. Στο επίπεδο της Νέας Δημοκρατίας δεν θα υπάρχει κάτι τέτοιο, θα είναι μία πολιτισμένη διαδικασία, όπως αρμόζει σε ένα κόμμα ιστορικό και πολιτισμένο όπως η Νέα Δημοκρατία.

Μπ.Παπαπαναγιώτου: Δηλαδή κ. Σαμαρά εκτιμάτε ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, όποιος κι αν είναι ο νικητής θα γίνει αποδεκτός από όλους τους άλλους; Γιατί ξέρετε πολλοί, πολλά μέλη της Νέας Δημοκρατίας και φίλοι στις συζητήσεις, θα το ακούτε κι εσείς, λένε ότι αν κερδίσει η Ντόρα θα την αποδεχτεί ο Σαμαράς; Και αν κερδίσει ο Σαμαράς θα τον αποδεχτεί η Ντόρα;
Α.Σαμαράς: Κοιτάξτε εγώ νομίζω ότι τόσο η κ. Μπακογιάννη όσο κι εγώ όσο και ο κ. Αβραμόπουλος βεβαίως έχουμε δεσμευτεί ότι θα συνεργαστούμε ανεξαρτήτως αποτελέσματος. Αυτή ήταν άλλωστε και η τελευταία τοποθέτηση που έκανε χθες ο πρόεδρος μας ο Κώστας ο Καραμανλής, οπότε τέτοιο θέμα δεν τίθεται. Ο αντίπαλος μας είναι τα προβλήματα της κοινωνίας, είναι αν θέλετε το ΠΑΣΟΚ, δεν είναι γιατί δεν έγινε μισή-μια γενιά πίσω. Εκείνο που θα συζητήσουμε, εκεί που θα μετρηθούμε είναι το όραμα μας και το σχέδιο μας για το αύριο, όχι όσα πιθανώς μπορεί να χωρίζουν τον έναν απ’ τον άλλον.

Μπ.Παπαπαναγιώτου: Μάλιστα. Λοιπόν, για πείτε μας τώρα για να τα πάρουμε λίγο από την αρχή γιατί τώρα μπαίνουμε στην ουσία και αρχίζετε κι ανοίγετε τα χαρτιά σας όλοι. Και να δούμε και τελικά τι διαφορετικό εκπροσωπεί και πρεσβεύει ο καθένας. Κατά τη γνώμη σας βασική αιτία της συντριβής της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές ποια ήταν; Η βασική. Είναι πολλές αλλά ως το σημαντικότερο.
Α.Σαμαράς: Θα σας έλεγα η οικονομία, η ασφάλεια και οι πρόωρες εκλογές.

Μπ.Παπαπαναγιώτου: Αυτά ήταν;
Α.Σαμαράς: Βέβαια την ασφάλεια, γιατί τα γεγονότα του Δεκεμβρίου και ο τρόπος που τα διαχειριστήκαμε έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο. Ότι η ασφάλεια είναι δικαίωμα όλων των πολιτών και το πιο σημαντικό δικαίωμα είναι ακριβώς αυτό γιατί είναι προϋπόθεση όλων των άλλων. Δεν μπορείς να είσαι ελεύθερος, δημιουργικός, αν θέλετε παραγωγικός, ευτυχισμένος αν θέλετε πείτε, όταν νιώθεις ότι κάποια στιγμή κινδυνεύει η ζωή σου ή η περιουσία σου. Δεύτερον, το γεγονός ότι ενώ αντιδράσαμε στην διεθνή οικονομική κρίση άμεσα δεν φροντίσαμε με μέτρα να πάρουμε ορισμένες αποφάσεις ώστε να φτάσει, για παράδειγμα, η ρευστότητα που δόθηκε στις τράπεζες εκεί που πραγματικά υπήρχε ανάγκη. Δηλαδή, οι μεν τράπεζες είχανε και πάλι υπερκέρδη αλλά ο μικρομεσαίος επιχειρηματίας, ο δανειολήπτης, το νοικοκυριό αν θέλετε που στέναζε από την ύφεση δεν βρήκε λεφτά. Και πιστεύω ότι δεν ανακουφίστηκε η ευρύτερη οικονομία, γιατί, παράδειγμα θα σας πω ένα, τα κεντρικά επιτόκια όταν ανέβαιναν ταυτόχρονα ανέβαιναν και οι μηνιαίες δόσεις, όταν τα κεντρικά επιτόκια άρχισαν να υποχωρούν λόγω της ύφεσης δεν μειώθηκαν οι δόσεις των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων στις τράπεζες και γι’ αυτό το λόγο δεν υπήρχε ανακούφιση που σας λέω. Επομένως υπήρχε ένα πρόβλημα ότι δόθηκε κάποια εικόνα ενός καρτέλ. Κι εκεί είναι που θα έπρεπε να έχει παρέμβει η κυβέρνηση και νομίζω ότι αυτή η πραγματικότητα έβλαψε τελικά και την εικόνα της κυβέρνησης.

Μπ.Παπαπαναγιώτου: Κ. Σαμαρά όλες αυτές τις δημοσκοπήσεις που βγάζουν…
Α.Σαμαράς: Κοιτάξτε αυτό δεν το λέω από αριστερή ρητορεία. Είναι ακριβώς η υπόμνηση το τι έκαναν οι άλλες κεντροδεξιές κυβερνήσεις που αντιμετώπισαν την κρίση στην Ευρώπη, χωρίς να χάσουν την…
Μπ.Παπαπαναγιώτου: Καλά ότι ανακάλυψαν τον Κέυνς ας πούμε πολύ ξαφνικά και στα πίσω-πίσω, αυτό εντυπωσίασε πολλούς με πρώτους και καλύτερους τους Αμερικανούς κ. Σαμαρά.
Α.Σαμαράς: Θα σας πω το παράδειγμα, το οποίο μ’ αρέσει να το λέω με τον Τειρεσία. Τίθεται ότι ο κοινωνικός φιλελευθερισμός δίνει ανάπτυξη και ευκαιρίες σε όλους. Εάν σήμερα διαπράξεις ένα πλημμέλημα κ. Παπαπαναγιώτου, διαγράφεται μετά από 5 χρόνια. Εάν μία ακάλυπτη επιταγή σου ξεφύγει, ο Τειρεσίας δεν τη διαγράφει ποτέ. Επομένως είναι σαν να σου λέει το κράτος ότι δεύτερη ευκαιρία στην επιχειρηματικότητα σου δεν έχεις. Εκεί οφείλει το κράτος να παρέμβει, ώστε να μην καταδικάζει την επιχειρηματικότητα.

Μπ.Παπαπαναγιώτου: Σύμφωνοι. Βέβαια δεν το κάνατε αυτό. Αλλά ήθελα να σας ρωτήσω το εξής: όλες που δημοσκοπήσεις που έχουνε γίνει μετεκλογικά μεταξύ των ψηφοφόρων και της Νέας Δημοκρατίας αλλά και συνολικότερα έχουνε δείξει ότι ο κύριος λόγος για τον οποίο χάσατε είναι τα σκάνδαλα και κυρίως το Βατοπέδι κ. Σαμαρά.
Α.Σαμαράς: Εντάξει, εγώ δεν θεωρώ ότι ήταν αυτό κυρίως. Εγώ μπορώ να σας πω και άλλα γεγονότα. Θα σας πω ότι, εντάξει αυτά δηλητηρίασαν την ατμόσφαιρα δεν υπάρχει αμφιβολία σ’ αυτό. Αλλά θα σας πω ότι εγώ φοβάμαι ότι ένα πράγμα που κάναμε είναι ότι δείξαμε να ενδιαφερόμαστε περισσότερο για τον ταλαντευόμενο ψηφοφόρο παρά για τον παραδοσιακό ψηφοφόρο μας, αυτό που λέμε τον πυρήνα της κοινωνικής μας βάσης. Δηλαδή να το πω διαφορετικά, κυνηγώντας ευκαιριακούς, χάσαμε πολύ περισσότερους μόνιμους.

Μπ.Παπαπαναγιώτου: Γιατί τους χάσατε κ. Σαμαρά;
Α.Σαμαράς: Και είναι αυτοί οι μόνιμοι οι οποίοι έκαναν και τη μεγάλη αποχή.

Μπ.Παπαπαναγιώτου: Τους μόνιμους γιατί τους χάσατε; Τους χάσατε γιατί δεν τους κάνατε τα ρουσφέτια τους ή επειδή σας είδαν να χάνετε το ηθικό πλεονέκτημα από ενδεχόμενη ήττα;
Α.Σαμαράς: Όχι δεν είναι μόνον αυτό. Είναι ότι είδανε ότι υπήρχε κάποια άρνηση ή αν θέλετε πολλές φορές φαινόμασταν σαν να ντρεπόμαστε να πούμε τις απόψεις μας καθαρά. Παράδειγμα η αποχή. Η αποχή οφείλεται νομίζω στο ότι πολύς κόσμος εκνευρίστηκε πάρα πολύ από τα γεγονότα, θα πω άλλο ένα θέμα, του ασύλου. Εμείς είχαμε θέση για το άσυλο ότι δεν πρέπει να το αλλάξουμε, καιγόντουσαν περιουσίες, είχε βγει και ο Πάγκαλος ακόμα και φώναζε ότι θα πρέπει αν αλλαχθεί το άσυλο κι εμείς φοβόμασταν να το πούμε. Όταν τελικά το είπε ο Καραμανλής, ο Παπανδρέου δεν είπε τίποτα ως αντίρρηση, ο Τσίπρας ήταν ο μόνος που διαφώνησε. Είναι πια ένα ώριμο πράγμα, το οποίο η κοινωνία το ζητούσε κι εμείς δεν τους ικανοποιήσαμε. Τέτοιες κινήσεις που θα είχαν αν θέλετε πρόταγμα βασικές θέσεις όπως είναι η ασφάλεια, όπως είναι η οικονομία, όπως είναι τα θέματα αυτά στα οποία περιμένει ο ψηφοφόρος μας να έχουμε καθαρές θέσεις, δεν πήραμε γιατί φοβηθήκαμε να κοιτάξουμε τον δικό μας τον πυρήνα, τη δικιά μας τη δεξαμενή και κοιτάξαμε να δούμε τους ευκαιριακούς. Αν θέλετε αυτό βγάζω. Και επίσης θεωρώ ως άλλο αίτιο τις πρόωρες εκλογές που κρίθηκαν άκαιρες. Εξέφρασα την αντίθεση μου.

Μπ.Παπαπαναγιώτου: Έπαιξαν τόσο καθοριστικό ρόλο;
Α.Σαμαράς: Βεβαίως.

Μπ.Παπαπαναγιώτου: Άρα εξ αυτών να συμπεράνει κανείς ότι ο και κ. Καραμανλής ο οποίος είχε την πρώτη και την τελική ευθύνη και όλοι όσοι του εισηγήθηκαν να πάει σε πρόωρες εκλογές έχουνε συνευθύνει;
Α.Σαμαράς: Αυτοί που υποστήριξαν και εισηγήθηκαν και υπέδειξαν αν θέλετε τις εκλογές ασφαλώς πολιτική ευθύνη έχουνε, είναι ο…

Μπ.Παπαπαναγιώτου: Αυτό αντιλαμβάνεστε ότι είναι και μια αιχμή προς την ανθυποψήφιά σας την κ. Ντόρα Μπακογιάννη.
Α.Σαμαράς: Όχι δεν θέλω να αφήσω καμία αιχμή για κανέναν. Δεν κάνω αυτό. Εγώ αν θέλετε αποτυπώνω αυτή τη στιγμή την πραγματικότητα έτσι όπως εγώ την έζησα κι όπως εγώ την κρίνω. Θεωρώ ότι αυτές οι εκλογές γίνανε άκαιρα. Θεωρώ ότι στην πολιτική δεν χαρίζεις κ. Παπαπαναγιώτου ούτε μία ημέρα, όχι 6 μήνες που χαρίσαμε εμείς.

Μπ.Παπαπαναγιώτου: Να σας ρωτήσω κ. Σαμαρά, εσείς γιατί διεκδικείτε την ηγεσία; Εννοώ με ποιο πολιτικό στόχο; Πώς βλέπετε τη Νέα Δημοκρατία αν κερδίσετε εσείς; Να διευρύνετε προς το μεσαίο χώρο; Να διευρύνετε προς την πλευρά του κ. Καρατζαφέρη διεκδικώντας τον επαναπατρισμό των ψηφοφόρων που χάσατε; Ποιό είναι το πολιτικό στίγμα της νέας Δημοκρατίας που έχετε εσείς στο μυαλό σας; Και αν θέλετε μη μου μιλήσετε με όρους κοινωνικού φιλελευθερισμού κτλ, με την έννοια ότι τα λέτε όλοι αυτά έτσι; Δηλαδή τι διαφορετικό υπάρχει; Αυτό προσπαθώ να ανιχνεύσω.
Α.Σαμαράς: Κοιτάξτε, εμένα με ενδιαφέρει να ενώσω το κόμμα, με ενδιαφέρει να ενώσω την παράταξη, με ενδιαφέρει οι απόψεις μας να ακτινοβολήσουν ξανά στην κοινωνία. Είναι απόψεις οι οποίες θέλουμε δεν θέλουμε αυτή τη στιγμή κερδίζουν παντού στον κόσμο, και εννοώ τον κοινωνικό φιλελευθερισμό που αναφέρατε, αλλά να σας πω και κάτι ακόμα. Να ξανακερδίσουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες των ψηφοφόρων μας που μας γύρισαν την πλάτη αλλά παραμένουν δίπλα μας, δεν πέρασαν στην απέναντι πλευρά που λέτε, δεν πήγαν στο ΠΑΣΟΚ, δεν πήγαν στο ΛΑΟΣ. Αν αθροίσετε αυτούς που πήγαν στο ΠΑΣΟΚ κι αυτούς που πήγαν στο ΛΑΟΣ από τη Νέα Δημοκρατία και τους κάνετε ένα άθροισμα, ένα νούμερο μαζί είναι λιγότερο από αυτούς που κάθισαν στο σπίτι τους και δεν πήγαν να ψηφίσουν. Είναι κοντά μας αυτοί οι άνθρωποι, θεωρώ ότι είναι εύκολο να τους κερδίσουμε να ξαναπροβάλουμε την ταυτότητα μας, τις ιδέες μας. Αν κερδίσουμε αυτούς τους ανθρώπους που έκαναν αποχή θα φτιάξουμε και μια δυναμική επιστροφής πολύ περισσότερων. Αυξάνοντας αυτή τη συσπείρωση μας και δείχνοντας το πρόσωπο μας θα πολλαπλασιάσουμε την επιρροή μας τότε πέρα από τα όρια της παράταξης μας και από την άλλη πλευρά θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε αυτούς τους οποίους επιμένουν και σήμερα να χωρίζουν τη Νέα Δημοκρατία σε μια πτέρυγα αν θέλετε παλαιοδεξιών και σε μια άλλη νεοφιλελεύθερων. Εγώ αυτό το κόμμα θέλω να το ενώσω. Θέλω να συνθέσω…

Μπ.Παπαπαναγιώτου: Υπάρχουν όμως οι διαφορετικές τάσεις αν θέλετε, μπορεί να μην είναι οργανωμένες αλλά δεν είναι ίδιο πράγμα τώρα.
Α.Σαμαράς: Εδώ πρέπει να συνθέσουμε τις παραδοσιακές μας αξίες που είναι πάντοτε επίκαιρες με αυτές τις σύγχρονες φιλελεύθερες αντιλήψεις. Και να σας πω και κάτι; Αν θέλετε η επικαιροποίηση του ριζοσπαστικού φιλελευθερισμού που είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είναι σήμερα αυτός ο κοινωνικός φιλελευθερισμός. Και αυτή η σύνθεση ακριβώς που μπορεί να ξαναβάλει τη Νέα Δημοκρατία σε τροχιά εξουσίας κι αυτή η δύναμη μας κι αυτός ο πυρήνας ενός σύγχρονου κεντροδεξιού κόμματος είναι ακριβώς αυτό, είναι η κοινωνία. Και γι’ αυτό το λόγο θεωρώ ότι η κοινωνία είναι αυτή η οποία δίνει τις απαντήσεις. Δεν σας κρύβω ότι έχω ιδιαίτερη ικανοποίηση από το γεγονός ότι και σε αυτή τη διαδικασίας τώρα της εκλογής μια κοινωνία που είναι μακριά από παρέες και μηχανισμούς είναι αυτό το οποίο θα δώσει τον καινούριο τον αρχηγό. Και ειλικρινά σας λέω, μια που αναφερθήκατε σε ονόματα εσείς, μαζί με τον κ. Αβραμόπουλο δώσαμε τη μάχη και το πετύχαμε για να εκλεγεί ο νέος αρχηγός από τη βάση του κόμματος.

Μπ.Παπαπαναγιώτου: Είναι μια πρώτη νίκη αυτή;
Α.Σαμαράς: Δεν το λέω έτσι. Το λέω γιατί για ένα κόμμα που είναι κοντά στην κοινωνία, που είναι κοντά στις αγωνίες και τις ανησυχίες και τις ιδέες της κλπ μπορούμε να την κάνουμε περήφανη, είναι ότι καλύτερο να βγάλεις τον κόσμο της ευρύτατα, ο οποίος θα μπορεί να βγει ο κόσμος και να πάει να ψηφίσει απλώς με 2 ευρώ για να εγγραφεί στο κόμμα και την ταυτότητα του για να δείξει ποιος είναι και θα πει μακριά από μηχανισμούς τι πραγματικά θέλει ακούγοντας όλους μας.

Μπ.Παπαπαναγιώτου: Αυτή η σύμπτωση με τον κ. Αβραμόπουλο που είχε το αποτέλεσμα το οποίο περιγράψατε, και πράγματι αλλιώς ξεκίνησε η διαδικασία αλλιώς κατέληξε, σας έχει φέρει πιο κοντά στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου γύρου για μια μεταξύ σας ας πούμε υποστήριξη;
Α.Σαμαράς: Κοιτάξτε ο καθένας μας, δεν θέλω να μιλήσω εκ μέρους των άλλων για μένα μιλάω, εγώ τουλάχιστον πηγαίνω για να εκλεγώ, δεν κοιτάω αυτή τη διαδικασία. Απλώς να σας πω ότι, όπως θα λέγαμε στο χωριό μου, ένα ‘χνώτιασμα’ υπήρχε προφανώς με τον κ. Αβραμόπουλο σε έναν κοινό στόχο.

Μπ.Παπαπαναγιώτου: Υπήρχε, λογικό και πιθανόν να ξαναϋπάρχει. Αν χρειαστεί λέμε τώρα, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Α.Σαμαράς: Εγώ απλώς σας λέω ότι είναι κρίσιμο το ότι δύο άνθρωποι συμφωνήσαμε σε έναν κοινό στόχο και τον πετύχαμε.

Μπ.Παπαπαναγιώτου: Μάλιστα. Τώρα κ. Σαμαρά πολλοί εκτιμούν ότι ένα κομμάτι της συζήτησης που θα γίνεται αφορά το παρελθόν. Κι εσάς σας βαραίνει το ’93. Τι ρόλο θα παίξει και πόσο πρέπει να συζητηθεί και να υπάρξει αντιπαράθεση για τα γεγονότα του ’93; Προτιμώ να ξεκαθαριστεί ο ρόλος και η στάση του καθενός και να δει μόλις εκλεγεί τι ενδεχομένως θα σημαίνει.
Α.Σαμαράς: Εμείς πρώτα απ’ όλα υποχρέωση μας είναι να κάνουμε αντιπολίτευση. Υποχρέωση μας είναι να έχουμε την ενότητα δεδομένη. Για αυτήν την εποχή που μιλάτε, το ’93, εγώ τότε έκανα μία συνειδητή επιλογή για να αποτρέψω μια μείζονα εθνική υποχώρηση σε ένα μείζον εθνικό θέμα. Αυτό επέβαλε η συνείδηση μου αλλά πιστεύω και οι αρχές της παράταξης μας. Και δικαιώθηκα αν θέλετε από τα πράγματα κ. Παπαπαναγιώτου γιατί υιοθετήθηκε τότε η άποψη μου, άλλο αν αποπέμφθηκα από Υπουργός Εξωτερικών και στη συνέχεια τέσσερις διαφορετικοί Πρωθυπουργοί και έξι διαφορετικοί Υπουργοί Εξωτερικών απ’ όλα τα κόμματα ουσιαστικά δεν μετακινήθηκαν από τη θέση μου τότε. Κι αν θέλετε και πριν από ενάμιση χρόνο ο Καραμανλής στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι είχε μια λαμπρή επιτυχία εξωτερικής πολιτικής που όλοι την αναγνώριζαν και ύστερα μάλιστα μεταφέρθηκε και η θέση των συμμάχων μας υπέρ των ελληνικών θέσεων. Αυτό ήταν μια επιτυχία της κυβέρνησης Καραμανλή που κατέστη δυνατή γιατί 17 χρόνια πριν εγώ το ζήτημα αυτό το είχα κρατήσει ανοιχτό και οφείλω να σας πω, όπως το ξέρετε άλλωστε ότι το πλήρωσα, έτσι; Γιατί έμεινα εκτός ενεργού πολιτικής επί οκτώ χρόνια. Και ξέρετε, πιστέψτε με, η μοναξιά είναι δύσκολη για έναν πολιτικό και μάλιστα μαχόμενο.

Μπ.Παπαπαναγιώτου: Το φαντάζομαι.
Α.Σαμαράς: Αλλά και μέσα η μοναξιά σου μαθαίνει πολλά, σου μαθαίνει να είσαι καλύτερος. Εν πάσει περιπτώσει εγώ τότε συγκρούστηκα με την προηγούμενη ηγεσία. Όταν άλλαξε η ηγεσία και βγήκε ο Καραμανλής χωρίς διαπραγμάτευση καμία τον στήριξα, επανήλθα στη Νέα Δημοκρατία, τη βοήθησα χρόνια τώρα με όλες μου τις δυνάμεις, βγήκα μετά ευρωβουλευτής, ξαναβγήκα βουλευτής, ξαναβγήκα τώρα βουλευτής και σ’ αυτές τις αποφάσεις που πήρα τότε κριτήρια μου είχα τις πιο θεμελιώδεις αρχές που πάνω απ’ όλα πηγάζουν από την συνείδηση του καθενός. Ούτε με την συνείδηση μου ήρθα τότε σε ρήξη και τελικά εκ των προτέρων ούτε την πατρίδα μου έβλαψα γιατί πρέπει να ξέρετε ότι εγώ θήτευσα και είχα την τιμή να θητεύσω κοντά στον Κωνσταντίνο Καραμανλή και κοντά στο Ευάγγελο Αβέρωφ κι εκεί έμαθα να παίρνω πολύ σοβαρά τις αρχές και τις αξίες και να έχω πάντα οδηγό την συνείδηση μου.

Μπ.Παπαπαναγιώτου: Φαντάζομαι ότι αν προκύψει ανάγκη αυτά θα συζητηθούν και πιο διεξοδικά. Υποθέτω, δεν ξέρω τώρα πώς τελικά θα εξελιχθεί και αν επιτύχουν τελικά τα θέματα.
Α.Σαμαράς: Θα το δούμε.

Μπ.Παπαπαναγιώτου: Δύο ερωτήματα και να ολοκληρώσουμε κ. Σαμαρά. Η δέσμευση του κ. Καραμανλή για τον κ. Παπούλια ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, δηλαδή όποιος και να εκλεγεί;
Α.Σαμαράς: Δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Ο κ. Καραμανλής και προεκλογικά και μετεκλογικά ως αρχηγός της παράταξης έχει πάρει αυτή τη δέσμευση…

Μπ.Παπαπαναγιώτου: Εσάς προσωπικά σας δεσμεύει;
Α.Σαμαράς: Ασφαλώς.

Μπ.Παπαπαναγιώτου: Ωραία. Είναι κατηγορηματική η απάντηση γιατί μέχρι τώρα δεν είχαμε τις θέσεις.
Α.Σαμαράς: Ασφαλώς, δηλαδή γιατί θα έπρεπε αν μην με δεσμεύει;

Μπ.Παπαπαναγιώτου: Α, δεν ξέρω, στην Ελλάδα ζούμε. Λοιπόν, σας ευχαριστώ πολύ γι’ αυτή τη συζήτηση. Καλή επιτυχία να έχετε. Είναι αρκετός ο χρόνος, θα τα ξαναπούμε μέχρι τότε.
Α.Σαμαράς: Ευχαριστώ. Χάρηκα κι εγώ που ήμουνα στην εκπομπή σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου