Δευτέρα 19 Οκτωβρίου 2009

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον άκουσα τις προγραμματικές δηλώσεις. Μία πρώτη παρατήρηση είναι ότι ο Πρωθυπουργός έμοιαζε έκπληκτος για την κατάσταση που βρήκε. Όμως γνώριζε ακριβώς πού βρίσκεται η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Είχε διακηρύξει προεκλογικά ότι μίλησε με όλους τους ανώτατους αξιωματούχους των Βρυξελλών, τον κ. Αλμούνια, τον κ. Τρισέ και τα λοιπά.
Και ο ίδιος ο Επίτροπος από τις Βρυξέλλες ανακοίνωσε δημόσια, μία μέρα μετά την ομιλία του κ. Παπανδρέου στη Θεσσαλονίκη, ότι τα ελληνικά κόμματα γνωρίζουν επακριβώς την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Δεν εξεπλάγην λοιπόν ο Πρωθυπουργός. Παρόλα αυτά, έταξε στους πάντες τα πάντα. Ήταν εύκολο, γιατί βρισκόταν τότε στην αντιπολίτευση. Τώρα όμως είναι στην Κυβέρνηση.
Διαπιστώνω, πρώτον, μία θεμελιώδη αντίφαση. Είτε η οικονομία αντέχει παροχές, οπότε δεν βρίσκεται σε τόσο δραματική κατάσταση όσο μας περιγράφει ο κ. Παπανδρέου, είτε η οικονομία δεν αντέχει παροχές και συνειδητά η Κυβέρνηση τις σπρώχνει πέρα από τα όρια αντοχής της. Φοβάμαι ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Η οικονομία δεν είναι σε τόσο τραγική κατάσταση, όπως την παρουσιάζει ο Πρωθυπουργός, αλλά και δεν αντέχει παροχές και η Κυβέρνηση τις σπρώχνει πράγματι πέρα από τα όριά της. Όλα αυτά θα τα δούμε, όμως, στον Προϋπολογισμό.

Για την ώρα μία διόρθωση. Δεν είναι ακριβές ότι κατέρρευσε ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός εξαιτίας της διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Ακριβές είναι ότι συρρικνώθηκε η φοροδοτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας συνολικά, λόγω της παγκόσμιας κρίσης. Και αυτό συνέβη παντού στον κόσμο, όπου εκτινάχθηκαν παντού τα ελλείμματα και όχι μόνο στην Ελλάδα.

Μία παρατήρηση. Μπορεί να φαίνεται λογιστικό αυτό που θα πω αλλά είναι πολύ σημαντικό.
Διαφαίνεται ένα σχέδιο μεταφοράς για το επόμενο έτος, για το 2010, δημοσίων εσόδων που επρόκειτο να εισπραχθούν φέτος. Έτσι ξαφνικά το έλλειμμα του 2009 εμφανίζεται μεγαλύτερο ενώ το έλλειμμα του 2010 θα εμφανιστεί τεχνικά μειωμένο. Προσοχή γιατί τέτοια τεχνάσματα δεν μπορούν να ξεγελάσουν τις Βρυξέλες!

Για το Λιμάνι του Πειραιά έγινε ήδη λεπτομερής ανάλυση. Προσέξτε όμως γιατί ήδη τραυματίστηκε η επενδυτική αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και η επενδυτική ψυχολογία της χώρας στο εσωτερικό.
Και τώρα στα υπόλοιπα και μόνο ενδεικτικά, για να είμαι στο χρόνο μου.
Η μείωση του αριθμού των Υπουργείων προχώρησε σημαντικά επί Νέας Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται να την συνεχίζει με διαχωρισμούς κρισίμων χαρτοφυλακίων, όπως ο διαχωρισμός του Υπουργείου Οικονομικών από τις υπόλοιπες αρμοδιότητες του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας. Όμως, η συγχώνευση των δύο Υπουργείων ήταν απαραίτητη προκειμένου να μεγιστοποιηθούν οι συνέργειες που είχαν τα δύο Υπουργεία. Δηλαδή, να γνωρίζει αυτός που χαράζει πολιτικές ανάπτυξης το δημοσιονομικό κόστος και την απόδοσή τους, ακόμα και για να γνωρίζει εκείνος που χαράζει τον Προϋπολογισμό τι έσοδα να περιμένει από τις όποιες δραστηριότητες. Αφήστε που τώρα με τα δύο συναρμόδια Υπουργεία οι υπογραφές θα πρέπει και πάλι να αυξηθούν και οι γραφειοκρατικές εμπλοκές θα πολλαπλασιαστούν αντί να μειώσετε τη γραφειοκρατία.

Μία ακόμα παρατήρηση: Από τη ναυτιλία και τον τουρισμό παράγεται πάνω από το 30% του ΑΕΠ. Σε δύο τομείς που η Ελλάδα έχει διεθνώς τα πιο ποιοτικά τουριστικά της συγκριτικά πλεονεκτήματα και στον τουρισμό και στη ναυτιλία εσείς καταργείτε τα δύο Υπουργεία. Είναι λάθος! Όσο είναι καιρός ξανασκεφθείτε το.
Και άλλο ένα λάθος ίσως σοβαρότερο: Είχε υποσχεθεί το ΠΑΣΟΚ Υπουργείο Περιβάλλοντος. Δεν δημιούργησε Υπουργείο Περιβάλλοντος. Διαχώρισε τα δημόσια έργα από το περιβάλλον και τα συνέδεσε με την ενέργεια. Έτσι αντικατέστησε ένα πρόβλημα με ένα χειρότερο πρόβλημα. Διότι εάν υπήρχε κάποια σύγκρουση προτεραιοτήτων ανάμεσα στα δημόσια έργα και το περιβάλλον, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη σύγκρουση προτεραιοτήτων ανάμεσα στην ενέργεια και το περιβάλλον. Δίνει έτσι το ΠΑΣΟΚ την εντύπωση ότι παρέδωσε την ενέργεια και το περιβάλλον στους ακτιβιστές. Εύχομαι αυτό να μην συμβαίνει. Διότι εάν συμβαίνει, θα διαπιστώσει ότι υπάρχει μόνο ένα πράγμα χειρότερο από τους γραφειοκράτες, οι ακτιβιστές που γίνονται γραφειοκράτες.

Προσοχή και σε κάτι άλλο: Η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων είναι πράγματι ευρωπαϊκή επιταγή. Όμως, θα πρέπει να εξαιρεθούν τα ΤΑΧΙ, όπως τα είχε εξαιρέσει και η Νέα Δημοκρατία, γιατί υπάρχει ήδη υπερπληθώρα. Τι πράσινη ανάπτυξη να έχουμε για παράδειγμα στην Αθήνα όταν θα φθάσουμε να κυκλοφορούν δεκάδες - χιλιάδες ΤΑΧΙ διπλάσια και τριπλάσια από ό,τι τώρα!
Ένα ακόμα σφάλμα η κατάργηση του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης. Είναι αλήθεια, το δέχομαι, πως ήταν ένα Υπουργείο χωρίς ουσιαστικές αρμοδιότητες. Έπρεπε όμως να ενισχυθούν οι αρμοδιότητές του όχι να καταργηθεί. Έπρεπε να γίνει ένα μεγάλο διοικητικό κέντρο που θα αξιοποιούσε τις τεράστιες συνέργειες ανάμεσα στην οικονομία, την ανάπτυξη, την παιδεία και τον πολιτισμό. Έτσι θα διατηρούσαμε ανοιχτό και το μέτωπο των συμβολισμών. Διότι ο συμβολισμός αυτός θυμίζω σε συναδέλφους του ΠΑΣΟΚ συστήθηκε και πήρε αυτό το όνομα επί Πρωθυπουργίας του Ανδρέα Παπανδρέου. Αντί να δώσει αναπτυξιακή υπόσταση σε έναν συμβολικό θεσμό, το ΠΑΣΟΚ τον κατάργησε.

Ένα ακόμα σημείο η δήλωση του Πρωθυπουργού στην Κωνσταντινούπολη για την Κύπρο.
Ανέφερε εκεί μεταξύ άλλων: «Πρέπει να απελευθερώσουμε την Κύπρο από τις μητέρες πατρίδες». Δήλωση ατυχής, διότι από τις δύο μητέρες πατρίδες οι οποίες συμβαίνει να είναι και εγγυήτριες δυνάμεις, η Ελλάδα έχει συμβατικές υποχρεώσεις στην Κύπρο! Η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει εισβολή, έχει επανειλημμένα καταδικαστεί γι’ αυτά τα ενωμένα έθνη και διαθέτει παράνομο στρατό κατοχής στην Κύπρο. Δεν είναι δυνατόν να εξισώνουμε, για την αλήθεια να εξομοιώνουμε το ρόλο τους υπό τον γενικό όρο «μητέρες πατρίδες». Η Κύπρος είναι θύμα της Τουρκίας, όχι της Ελλάδας. Δεν μπορούμε να εξισώσουμε τον θήτη με το θύμα!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ η εμπειρία δείχνει ότι οι χαρές, τα πανηγύρια, τα πυροτεχνήματα κρατούν πολύ λίγο. Τα φώτα σβήνουν γρήγορα και ο κόσμος περιμένει εκείνα που του τάξατε. Καλώς ήλθατε λοιπόν στην πραγματικότητα, αν και μου φαίνεται ότι ακόμα η Κυβέρνηση δεν θέλει να την αντικρίσει κατάματα! Δεν πειράζει, γι’ αυτό το λόγο είμαστε εμείς εδώ, ώστε και λύσεις να προτείνουμε και έντιμη και δυναμική αντιπολίτευση όπως μας πρέπει να ασκήσουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου