Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

Η ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

ΕΙΣΗΓΗΣΗ
Σ΄ αυτές τις κρίσιμες στιγμές για την παράταξή μας, σε όλους μας αναλογεί το ίδιο μέρισμα ευθύνης. Γνωρίζετε, ότι από την πρώτη κιόλας στιγμή, που κατέθεσα την πρόταση, επικαιροποιώντας μια παλαιότερή μου, για την εκλογή Αρχηγού από τη βάση, τόνισα, ότι τούτες τις ώρες προέχει η ενότητα και η ομοψυχία της παράταξής μας.
Πρώτος και κυρίαρχος στόχος μας, πρέπει να είναι η διατήρηση και η ενίσχυση της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και της ενότητάς μας. Και χαίρομαι, που όλοι συγκλίνουν προς την κατεύθυνση της πρότασης αυτής. Δηλαδή την εκλογή του νέου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας απευθείας από τον κόσμο της.
Αυτό σημαίνει, ότι κάθε πρωτοβουλία μας, πρέπει να βρίσκεται σε αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό είναι το χρέος μας. Αυτό απαιτούν και περιμένουν από εμάς οι πολίτες, που με αγωνία παρακολουθούν τις διεργασίες, που είναι σε εξέλιξη.
Με ικανοποιεί ιδιαίτερα, το γεγονός ότι βρισκόμαστε σήμερα εδώ, μετά τις συζητήσεις και τις διαβουλεύσεις που είχαμε και με τον Πρόεδρο του Κόμματος, τον κ. Καραμανλή.
Θεωρώ, ότι μπορούμε να φτάσουμε σε ένα επίπεδο συνεννόησης, για όλα τα ζητήματα, πολιτικά και διαδικαστικά, που αφορούν στην πορεία μας προς το Συνέδριο, που θα αναδείξει τη νέα Ηγεσία.
Είναι αυτονόητο, ότι οι όροι και οι κανόνες πρέπει να είναι ξεκάθαροι και να διασφαλίζουν τη διαφάνεια, την αμεροληψία και την απαραίτητη συλλογικότητα και μαζικότητα των φίλων και των μελών της παράταξής μας.
Εδώ που φτάσαμε, η διαδικασία είναι κατεξοχήν πολιτική και εκ των πραγμάτων, η Πολιτική μεταφράζεται σε διαδικασία. Αυτήν την ισορροπία, πρέπει να την προσέξουμε και να την καθορίσουμε με σαφήνεια.
Αισθάνομαι υποχρεωμένος κατά την έναρξη της διαδικασίας εκλογής νέου Προέδρου του κόμματος να καταθέσω δημόσια σήμερα, τους βασικούς άξονες της πολιτικής μου θέσης, τόσο για το Συνέδριο όσο και την Ηγεσία που θα προκύψει από αυτό.
Μετά την εκλογική ήττα της 4ης Οκτωβρίου, και την καταλυτική απόφαση του Προέδρου να δρομολογήσει άμεσα διαδικασία ανάδειξης νέας Ηγεσίας από το έκτακτο Συνέδριο, η ανάγκη να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις, για την επάνοδο του κόμματος στο κέντρο των πολιτικών εξελίξεων, και στη διεκδίκηση της πολιτικής κυριαρχίας, γίνεται μοναδική προτεραιότητα κάθε στελέχους της παράταξης.
Με αυτή την πεποίθηση, είμαι βέβαιος, ότι το Συνέδριο, δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ένα Συνέδριο κλειστό, με μοναδικό αντικείμενο τη διαδικασία εκλογής Προέδρου, σ' ένα κλίμα εσωστρέφειας και ανταγωνιστικών κομματικών μηχανισμών.
Το Συνέδριο πρέπει να γίνει το βήμα, από το οποίο θ' απευθυνθούμε στην κοινωνία των πολιτών, της χώρας, σ' εκείνους οι οποίοι μας ψήφισαν, το 2000, το 2004, το 2007 και σ' εκείνους οι οποίοι μας εγκατέλειψαν το 2009, στη νεολαία και σε όσους θεωρούν ως θεσμικά αναγκαία μια ισχυρή Νέα Δημοκρατία, και παρακολουθούν με αγωνία και ενδιαφέρον τις εξελίξεις.
Να απευθυνθούμε με ξεκάθαρο πολιτικό λόγο, να συζητήσουμε δημόσια για τα θέματα που αφορούν το ίδιο το Συνέδριο, για τα θέματα που απασχολούν το σύνολο της κοινωνίας, και στα οποία θα κληθούμε να τοποθετηθούμε από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.
Όπως έχω από την αρχή δηλώσει, τάσσομαι σθεναρά υπέρ ενός ανοικτού Συνεδρίου με τροποποίηση του καταστατικού, ώστε ο Πρόεδρος να εκλεγεί άμεσα από την Βάση του κόμματος με καθολική μυστική ψηφοφορία. Οι μέχρι σήμερα εξελίξεις σε επίπεδο στελεχών και βάσης, στηρίζουν στην συντριπτική πλειοψηφία τους, την πρόταση αυτή, που θα πρέπει να θεωρείται ως αυτονόητη, για μια μεγάλη δημοκρατική και ελεύθερη παράταξη σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο της πορείας της.
Έτσι δημιουργείται άμεση νέα σχέση εμπιστοσύνης με την Βάση, και την κοινωνία, η νέα δε δημοκρατικά εκλεγμένη Ηγεσία, θ' αποκτήσει την αναγκαία συλλογικότητα, αντιπροσωπευτικότητα και δυναμική, για να ξεκινήσει το έργο της ανάκαμψης και ανανέωσης του Κόμματος, της κατάκτησης εκ νέου της εξουσίας.
Από την ιδρυτική Διακήρυξη της Χαλκιδικής, δεν συζητήσαμε ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την ιδεολογία και τα πολιτικά χαρακτηριστικά, του Προγραμματικού μας λόγου. Πρέπει να το κάνουμε τώρα. Οι μεγάλες κρίσεις στα κόμματα χρειάζονται δυναμικές και αποτελεσματικές λύσεις. Στα πλαίσια του διαλόγου αυτού, θα αναλύσουμε και τα αίτια της ήττας και θα προσδιορίσουμε με σαφήνεια στην κοινωνία, ένα καθαρό σύγχρονο πολιτικό στίγμα, με το οποίο θα πορευθούμε στην συνέχεια.
Ξεπερνώντας, τα όρια των κομματικών ζητημάτων, θα πρέπει να τοποθετηθούμε, και να διαμορφώσουμε πολιτικό προγραμματικό λόγο, για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας, και της ευρύτερης ομάδας χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία ανήκουμε και τα οποία ζητήματα τίθενται επιτακτικά:
• Το νέο εκλογικό σύστημα.
• Η διαφάνεια, το πολιτικό χρήμα, η χρηστή διαχείριση της δημόσιας περιουσίας.
• Η διεύρυνση των ορίων της παράταξης.
• Τα εθνικά θέματα.
• Το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη.
• Η ανάπτυξη, το Περιβάλλον, η ποιότητα ζωής στις μεγάλες πόλεις.
Το σύνολο των θέσεων που θα διατυπωθούν ως συμπεράσματα του Συνεδρίου θα προσδώσουν την αναγκαία δυναμική, αποφασιστικότητα και σύνθεση, στον πολιτικό μας λόγο, με τον οποίο θ' απευθυνθούμε στην κοινωνία για να κερδίσουμε την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Το πρώτο στοίχημα που πρέπει να κερδίσει το κόμμα μας είναι η άσκηση, υπεύθυνης, ισχυρής και εποικοδομητικής αντιπολίτευσης και η διεκδίκηση εκ νέου της εξουσίας, στο συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.
Η ψήφος του κόσμου της παράταξης, θα προσδώσει στη νέα Ηγεσία, το απαιτούμενο κύρος και δύναμη, για την άσκηση μιας αξιόπιστης και εποικοδομητικής αντιπολίτευσης.
Από τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης πρέπει να πείσουμε τους πολίτες για το νέο μοντέλο Διακυβέρνησης το οποίο προτείνουμε, με ενθουσιασμό και προοπτική, αλλά και με πλήρη επίγνωση των λαθών και παραλείψεων της περιόδου διακυβέρνησης της Ν.Δ. Να τους πείσουμε για την αποφασιστικότητά μας να προχωρήσουμε:
• Σε δουλειά συλλογικότητας, με ομάδες εργασίας με τη συμμετοχή βουλευτών και στελεχών.
• Σε «ανοιχτές πόρτες», πρέπει να δίνουμε καθημερινά εξετάσεις.
• Σε «ανοιχτά μυαλά», στην κοινωνία, πρέπει να φύγουμε από την απομόνωση του μικροκομματισμού και της εσωστρέφειας.
• Σε «ανοιχτές συνεργασίες», χωρίς παρωπίδες, και με όσους μοιραζόμαστε κοινές προοπτικές, πρέπει να δώσουμε δείγματα γραφής, ότι θέλουμε και μπορούμε να προσφέρουμε την σύνθεση όταν απαιτείται, προς το συμφέρον της χώρας.
Στο Συνεδριακό διάλογο θα αναπτύξουμε αναλυτικά τις Προτάσεις μας, θα προτείνουμε λύσεις, θα επιδιώξουμε την αντιπαράθεση, και θα δώσουμε απαντήσεις. Το ανοιχτό Συνέδριο είναι τελευταία ευκαιρία, να απαντήσουμε άμεσα στο μήνυμα των εκλογών, να αποδείξουμε ότι κατανοήσαμε, και αντιδράμε άμεσα, στα αίτια της εκλογικής ήττας. Ότι προχωράμε μπροστά με αίσθημα ευθύνης, απέναντι στους οπαδούς και φίλους μας, απέναντι στην κοινωνία, απέναντι στους πολίτες.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΕΚΛΟΓΗΣ
1. Στις εναρκτήριες διαδικασίες της ΙΓ΄ Κοινοβουλευτικής Περιόδου, που ξεκινούν με τη Σύνοδο της Νέας Βουλής την Τετάρτη 14/10 και ολοκληρώνονται τα μεσάνυχτα της Κυριακής 18/10 με την παρουσίαση των προγραμματικών δηλώσεων και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, η Νέα Δημοκρατία εκπροσωπείται από τον Πρόεδρό της, κ. Καραμανλή.
2. Σάββατο 7-Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2010. Συγκαλείται το Συνέδριο του Κόμματος, στο οποίο ο Πρόεδρος κ. Καραμανλής απευθύνεται στους Συνέδρους και ορίζεται άμεσα από το Συνέδριο, σύμφωνα με το καταστατικό, ο Πρόεδρος του Συνεδρίου (άρθρα 10, 11 του καταστατικού και άρθρο 5 του Κανονισμού Εργασιών του Συνεδρίου).
3. Το διήμερο 7-8/11, αφιερώνεται αποκλειστικά σε παρεμβάσεις και τοποθετήσεις των Συνέδρων. Την Κυριακή 8/11 το Συνέδριο ολοκληρώνεται με την παρουσίαση των θέσεων των υποψηφίων για την Προεδρία του Κόμματος και ορίζεται από το Συνέδριο Μεταβατικός Πρόεδρος, με συγκεκριμένη αποστολή και θητεία μέχρι και την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την εκλογή του νέου Προέδρου.
4. Ο μεταβατικός Πρόεδρος, δεν μπορεί να είναι υποψήφιος για την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας. Δύναται να είναι εξωκοινοβουλευτικός, που έχει ωστόσο χρηματίσει κοινοβουλευτικός και Υπουργός των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας από τη μεταπολίτευση.
5. Με τον ορισμό του Μεταβατικού Προέδρου αποφασίζεται επίσης, ότι η Οργανωτική Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν και δύο αντιπρόσωποι κάθε υποψηφίου, θα αναλάβει να συντονίσει και να πραγματοποιήσει όλες τις διαδικασίες για τη διεξαγωγή μέσα σε τρεις εβδομάδες καθολικής ψηφοφορίας, σε όλη τη χώρα, για την εκλογή από τη Βάση του Προέδρου του Κόμματος.
6. Στην ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου, προτείνεται η Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όλα τα μέλη του κόμματος, καθώς και όσοι εγγραφούν ακόμη και κατά τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, με δήλωσή τους και καταβολή της συμβολικής συνδρομής τους.
7. Εφόσον κανένας εκ των Υποψηφίων δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία των ψηφισάντων κατά την ψηφοφορία της 29ης Νοεμβρίου 2009, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται με τις ίδιες διαδικασίες την Κυριακή που ακολουθεί, 6 Δεκεμβρίου 2009, μεταξύ των δύο πρώτων Υποψηφίων που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους.
Στο μεταξύ:
• Την Τρίτη 10 Νοεμβρίου θα συγκληθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα, η οποία θα εκλέξει τον Γραμματέα της, σύμφωνα με το άρθρο 20 του καταστατικού του Κόμματος. Ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα συμμετέχει αυτοδικαίως στην Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου. Θα ασκεί καθήκοντα Προεδρεύοντος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας αντί του Προέδρου του Κόμματος, στην περίπτωση που ο Μεταβατικός Πρόεδρος θα είναι εξωκοινοβουλευτικός. Είναι αυτονόητο, ότι ο εκλεγμένος Γραμματέας και Προεδρεύων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας δεν θα είναι υποψήφιος για την Προεδρία του Κόμματος.

Πηγή http://www.avramopoulos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου