Έχετε τονίσει πολλές φορές το θέμα του «αδιάβλητου των διαδικασιών» στη εκλογή του νέου αρχηγού. Τι σας ανησυχεί;
Απάντηση: Δεν με ανησυχεί τίποτε πλέον. Το αντίθετο: επιτύχαμε η εκλογή αρχηγού να γίνει με άμεση προσφυγή στη βάση. Η λογική των «κλειστών μηχανισμών» δεν πέρασε. Στο δίλημμα αν τον νέο αρχηγό θα τον εκλέξει η ίδια η βάση ή οι «μηχανισμοί», αποφασίστηκε να μιλήσει η κοινωνία…
Η κυρία Μπακογιάννη τονίζει διαρκώς την προσωπική ιστορία και διαδρομή που έχει ο καθένας στη ΝΔ. Λέει μάλιστα ότι πάντα ήταν «στην πρώτη γραμμή των αγώνων». Είναι μια αιχμή που σας αφορά;
Απάντηση: Εγώ δεν το εκλαμβάνω ως «αιχμή» που με αφορά. Άλλωστε, όταν έχω κάτι να πω να το λέω ευθέως κι όχι με «αιχμές» και υπονοούμενα.
Συμφωνείτε με τις εγγραφές μελών μέχρι την τελευταία στιγμή, γιατί είναι μία διαδικασία που έχει προκαλέσει σοβαρές διαφωνίες;
Απάντηση: Από την ώρα που αποφασίσαμε προσφυγή στη βάση, έπρεπε να διευκρινίσουμε αν δικαίωμα ψήφου θα είχαν μόνον όσοι πήγαιναν να εγγραφούν μέχρι και μερικές μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Αλλά αυτό θα περιόριζε τη συμμετοχή καθώς πολλοί δεν θα έμπαιναν στο κόπο να πάνε δύο φορές, μια για να εγγραφούν και μια δεύτερη για να ψηφίσουν. Άλλωστε, το ζητούμενο είναι να ξανακερδίσουμε τους παλαιούς ψηφοφόρους μας που έκαναν αποχή. Να τους κερδίσουμε όχι να τους… ταλαιπωρήσουμε. Από την άλλη πλευρά, μπορούσαμε να πούμε αυτό που είπε και το ΠΑΣΟΚ: ελάτε να ψηφίσετε όλοι, μέλη και φίλοι. Αυτό θα έκανε τη διαδικασία ανεξέλεγκτη, αφού θα μπορούσαν να ψηφίσουν όποιοι ήθελαν, ακόμα κι άνθρωποι που δεν είχαν σχέση με τη ΝΔ.
Διαλέξαμε την ενδιάμεση λύση: Να ψηφίσουν όσοι εγγράφονται μέλη ακόμα και την ίδια μέρα της ψηφοφορίας. Έτσι επιτυγχάνουμε τη μέγιστη μαζικότητα-συσπείρωση και δεν αφήνουμε τη διαδικασία να γίνει ανεξέλεγκτη. Κι επειδή η λύση που βρέθηκε ήταν «Σολομώντεια» εκφράστηκαν ελάχιστες διαφωνίες…
Η συγκέντρωση δεκάδων υπογραφών από στελέχη για έναν υποψήφιο είναι επίδειξη δύναμης; Σας βρίσκει σύμφωνο;
Απάντηση: Πέρα από τις καταστατικά απαραίτητες 50 υπογραφές για την υποβολή υποψηφιότητες, η μαζική συγκέντρωση υπογραφών δείχνει προσανατολισμό στην «λογική των μηχανισμών». Από την ώρα που αποφασίσαμε να πάμε ανοικτά στη βάση, οι «υπογραφές στήριξης» δεν έχουν νόημα.
Αποκλείετε να έχουμε μία ακόμα υποψηφιότητα για την προεδρία την ημέρα του συνεδρίου;
Απάντηση: Απ’ ό,τι γνωρίζω η Οργανωτική Επιτροπή είχε απορρίψει μια τέτοια δυνατότητα. Ρωτήστε αυτήν καλύτερα...
Η πρώην υφυπουργός Σοφία Καλαντζάκου , κατήγγειλε ότι ζει ένα «ιδιότυπο καθεστώς τρομοκρατίας» στο νομό Μεσσηνίας, από στελέχη που σας υποστηρίζουν, επειδή βγήκε δημόσια και τάχθηκε υπέρ της Ντόρας Μπακογιάννη. Το αποδοκιμάζετε;
Απάντηση: Τι να αποδοκιμάσω; Πρόκειται για αστειότητες. Ποιος να «τρομοκρατήσει» την κα. Καλαντζάκου; Και γιατί να την τρομοκρατήσει;
Πρόσφατα είπατε ότι είχατε ένα «χνώτιασμα» με τον κύριο Αβραμόπουλο σε ένα κοινό στόχο. Αυτό σημαίνει πιθανή συνεργασία εάν υπάρξει δεύτερος γύρος;
Απάντηση: Δεν σημαίνει τίποτε παραπάνω απ’ ό,τι είπα τότε: Πως μαζί με τον κ. Αβραμόπουλο δώσαμε τη μάχη για να ανοιχθεί η εκλογή νέου αρχηγού στη βάση. Στην αρχή συναντήσαμε απόλυτη άρνηση, αλλά λίγο αργότερα – και κόντρα στις αρχικές «προβλέψεις» - το επιτύχαμε. Αυτό μας έφερε πιο κοντά, αυτό είναι όλο.
Πρέπει να έχει ορισμένη θητεία ο νέος αρχηγός;
Απάντηση: Δεν συνηθίζονται πουθενά ορισμένες θητείες για τους Προέδρους Κομμάτων εξουσίας. Αυτό τους αποδυναμώνει…
Ο νέος αρχηγός θα γίνει αποδεκτός από τους άλλους ή θα υπάρχουν φαινόμενα εσωστρέφειας;
Απάντηση: Μα υποστηρίξαμε εξ αρχής τη ανοικτή εκλογή από τη βάση, για να είναι ισχυρή η νομιμοποίηση του νέου αρχηγού και να μην υπάρξει εσωστρέφεια.
Και κάτι ακόμα: Εσωστρέφεια και γκρίνια υπάρχει, κάποιες φορές, μετά την εκλογή νέου αρχηγού, όταν προκύπτει ασυμφωνία ανάμεσα στη βούληση της βάσης του κόμματος και στη λειτουργία «μηχανισμών» που επέβαλαν το νέο αρχηγό «από τα πάνω». Αν η διαδικασία εκλογής είναι ανοικτή στη βάση, τότε οι μηχανισμοί «βραχυκυκλώνονται», η δυνατότητά τους να χειραγωγήσουν την τελική απόφαση ελαχιστοποιείται, οπότε η δυσαρμονία με τη βούληση της βάσης εξαλείφεται και η εσωστρέφεια ακυρώνεται…
Είστε σύμφωνος με μία τηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων για την προεδρία;
Απάντηση: Θα το δούμε. Θα πρέπει όμως να προσέξουμε αυτό που κάποιος ΟΝΝΕΔίτης μου το χαρακτήρισε δημόσιο... «ξεκατίνιασμα» των ηγετικών στελεχών.
Επίσης πρέπει να θυμόμαστε ότι η εκλογή κομματικού αρχηγού δεν αφορά με τον ίδιο τρόπο το ευρύτερο κοινό: Οι Νεοδημοκράτες θέλουν την καλύτερο αρχηγό που θα τους ξαναφέρει σε τροχιά εξουσίας το ταχύτερο, ενώ οι μη νεοδημοκράτες θέλουν να εκλεγεί ο πιο «ακίνδυνος» αρχηγός της ΝΔ. Γι’ αυτό και δεν συνηθίζονται «τηλεμαχίες» ενώπιον ευρύτερου κοινού, για την εκλογή ενός κομματικού ηγέτη. Άλλωστε, ούτε και το ΠΑΣΟΚ έκανε «τηλεμαχία» ανάμεσα στους δύο υποψήφιους Προέδρους του, το 2007...
Η ΝΔ δεν έχει ενιαίο αντιπολιτευτικό λόγο αλλά ξεχωριστές δηλώσεις-παρεμβάσεις από κάθε υποψήφιο. Δεν βλάπτει αυτός ο κατακερματισμός;
Απάντηση: Για να είμαστε ειλικρινείς δεν είπαμε πολύ διαφορετικά πράγματα για όσα συνέβησαν μέχρι τώρα. Άλλωστε το ΠΑΣΟΚ δεν πρόλαβε να κάνει τίποτε (εκτός από κάποιες γκάφες και μερικές παλινωδίες).
Ασφαλώς αυτή η κατάσταση πρέπει να τελειώσει γρήγορα. Αλλά μην τη διογκώνουμε κι όλα. Το 2007, όταν το ΠΑΣΟΚ βρέθηκε στη θέση που είμαστε εμείς σήμερα, η φάση της δικής του εσωστρέφειας κράτησε περισσότερο απ’ όσο θα κρατήσουν σε μας οι εκλογές από τη βάση.
Αυτό δεν το εμπόδισε να ανασυνταχθεί γρήγορα και να επανέλθει στην διεκδίκηση της εξουσίας…
Εκτός από τους 4 υποψηφίους για την αρχηγία πολλές και ηχηρές παρεμβάσεις έχουν κάνει οι κύριοι Μεϊμαράκης και Σπηλιωτόπουλος. Διεκδικούν με άλλο τρόπο ρόλο στην επόμενη μέρα;
Απάντηση: Δεν θέλω να κάνω ερμηνεία προθέσεων επιφανών στελεχών της παράταξης…
Ποιοί είναι οι στόχοι σας, αν είστε εσείς ο επόμενος αρχηγός;
Απάντηση: Να ενώσω το κόμμα, να ενώσω την παράταξη, να ανανεώσω την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος, να κερδίσουμε την κοινωνία, να κάνουμε δυναμική αλλά έντιμη αντιπολίτευση, να διεκδικήσουμε και να κερδίσουμε την εξουσία. Μπορώ να διευρύνω τη Νέα Δημοκρατία προς όλες τις κατευθύνσεις, κάτι που το χρειαζόμαστε σήμερα μετά τη βαριά ήττα. Μπορώ να φέρω πίσω εκείνους τους ψηφοφόρους μας που δεν πήγαν απέναντι, στο ΠΑΣΟΚ, δεν ψήφισαν άλλα κόμματα, προτίμησαν την αποχή αλλά περιμένουν κοντά μας, να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη τους. Όλοι αυτοί δυσαρεστήθηκαν διότι τους δώσαμε την εντύπωση ότι τους θεωρούμε «δεδομένους», ότι κυνηγώντας τους «ευκαιριακούς» ξεχάσαμε τους μόνιμους και τους σταθερούς που είναι η ψυχή της παράταξης. Αυτοί που έκαναν αποχή είναι η προτεραιότητά μας, διότι είναι οι περισσότεροι και διότι είναι πιο κοντά μας. Αυτούς θα πρέπει να κερδίσουμε πριν απ’ όλα, και θα το επιτύχω. Στη συνέχεια, θα νιώσουμε ισχυρότεροι, θα γίνουμε ισχυρότεροι και θα μπορέσουμε να κάνουμε ανοίγματα προς όλες τις κατευθύνσεις. Ένα πιο δυνατό, πιο λειτουργικό, πιο ζωντανό κόμμα, θα μπορέσει σύντομα να σταθεί στα ίσα απέναντι στο ΠΑΣΟΚ που ήδη άρχισε να πληρώνει τα «παχιά λόγια» του. Οι αντίπαλοί μας θέλουν την παράταξή μας χωρισμένη στα δύο: σε ένα «παλαιοδεξιό» και σε ένα «νεοφιλελεύθερο κόμμα». Αυτό είναι το χειρότερο που μπορεί να μας συμβεί τώρα. Και νομίζω ότι είμαι ο καταλληλότερος να το αποτρέψω.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου