Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

ΓΙΑΤΙ ΣΤΗΡΙΖΩ ΤΟΝ ΑΝΤΩΝΗ ΣΑΜΑΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΝΔ

του Στράτου Γ. Σιμόπουλου* (stratos_simopoulos@yahoo.gr)

Πιστεύω ότι κύριος στόχος της πολιτικής πρέπει να είναι η άνοδος του οικονομικού, μορφωτικού και πολιτιστικού επιπέδου των πολιτών, με το πρώτο να επηρεάζει, προφανώς, άμεσα τα άλλα δύο.

Είναι λογικό λοιπόν, οι θέσεις τις οποίες εκφράζουν οι πολιτικοί για την οικονομία, να επηρεάζουν σαφώς και τη γνώμη μου γι’ αυτούς.

Ο Αντώνης Σαμαράς, οικονομολόγος ο ίδιος, έχει εκφράσει εδώ και καιρό τη σταθερή θέση, ότι στην Ελλάδα απαιτείται στροφή στην μικρο-οικονομία, δηλαδή στο δυναμισμό των επιχειρήσεων και τη διάρθρωση των αγορών. Άλλωστε, πολλά από τα αιτήματα που θέτει επιτακτικά ο κοινωνικός φιλελευθερισμός, όπως η ανταγωνιστικότητα παντού, η διάχυση ευκαιριών και εισοδήματος, ο ρόλος της μεσαίας τάξης στην ανάπτυξη και η κοινωνική συνοχή, αφορούν πρωτίστως την μικρο-οικονομία.

Οι μικρο-οικονομικές μεταρρυθμίσεις, πιστεύει, ότι πρέπει να ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα, να επαναρυθμίζουν τις αγορές, να στηρίζουν την πρωτοβουλία, την καινοτομία, το επιχειρηματικό ρίσκο, να προστατεύουν τη μικρή και μεσαία επιχείρηση, την αγροτική εκμετάλλευση, την εμπορική δραστηριότητα. Δεν κοστίζουν τίποτε, αντίθετα φέρνουν έσοδα στο ίδιο το κράτος. Δεν έχουν πολιτικό κόστος, αντίθετα δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα νιώσουν ευγνώμονες και εκατομμύρια θα ωφεληθούν τελικά.

Ο Αντώνης Σαμαράς, εξειδικεύοντας τα παραπάνω, πιστεύει ότι, ακόμη και σε συνθήκες υψηλού ελλείμματος μπορούμε να μειώσουμε τους συντελεστές φορολόγησης και σε συνθήκες μείωσης των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων μπορούμε να μειώσουμε τις εργοδοτικές εισφορές. Δίνουμε έτσι οξυγόνο ζωής, κυρίως σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά ταυτόχρονα, εισπράττουμε περισσότερα έσοδα.

Κυρίαρχη επιλογή, επίσης, στην οικονομική πολιτική του Αντώνη Σαμαρά, αποτελεί η ενίσχυση της μεσαίας τάξης, με όλες της τις διαστρωματώσεις. Μία μεσαία τάξη, η οποία την τελευταία δεκαετία έχει πιεσθεί σε μεγάλο βαθμό, παρά το γεγονός ότι είναι εκείνη, η οποία αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, παράγει πλούτο και δημιουργεί θέσεις εργασίας.

Οι παραπάνω, λοιπόν, απόψεις του Αντώνη Σαμαρά συνδυασμένες με τις θέσεις του για όλα τα μείζονα θέματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία με βρίσκουν σύμφωνο, σε μεγάλο βαθμό, και γι’ αυτό στηρίζω ανεπιφύλακτα την υποψηφιότητά του για την προεδρία της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Στράτος Σιμόπουλος είναι επιχειρηματίας, μέλος του ΔΣ του ΣΒΒΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου