Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Δ.ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗΜ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΟΥ ΑΡΧΗΓΟΥ ΣΤΗΝ ΝΔ


Φίλες και φίλοι,

Είναι μια ιδιαίτερη συγκέντρωση εδώ σήμερα. Συνήθως, βρισκόμαστε στη Μυτιλήνη εκπροσωπώντας το κόμμα μας, μπροστά σε δύσκολες εκλογικές αναμετρήσεις. Έχουμε δώσει πολλές μάχες μαζί και εδώ και σε όλη την Ελλάδα.

Σήμερα όμως, είμαι εδώ για ένα σκοπό, που πρέπει να σας πω, ότι υπηρετώ με πολύ πάθος και με τη συνείδηση μου. Γιατί έχει να κάνει με το μέλλον αυτής της παράταξης, που μέσα από την κρίση, που προκάλεσε η πρόσφατη εκλογική μας συντριβή, αφήνει να αναβλύζει και πάλι η προοπτική και η ελπίδα.

Η προοπτική και η ελπίδα αυτής της παράταξης, περνάει μέσα από την ενότητά της. Θα ήθελα λοιπόν ξεκινώντας να σας πω, ότι κανείς μα κανείς, δεν πρόκειται να διασαλεύσει την ενότητα αυτής της παράταξης. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, η Ν.Δ θα βγει πιο δυνατή, πιο ισχυρή, πιο αξιόπιστη και πιο πειστική.

Πριν από λίγες εβδομάδες, μετά την εκλογική μας ήττα και αφού προβληματιστήκαμε όλοι πάρα πολύ, ξεκίνησε μια διαδικασία. Αφετηρία ήταν η παραίτηση, που υπέβαλλε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Κώστας Καραμανλής. Ένας άνθρωπός της δικής μας γενιάς, που για πάνω από μια δεκαετία, έδωσε μάχες, έδωσε αγώνες. Τον αγκαλιάσαμε όλοι με εμπιστοσύνη, τον στηρίξαμε σε αυτήν την δύσκολη αποστολή που ανέλαβε.

Ήρθε όμως η ώρα, που από μόνος του, υποβάλλοντας την παραίτησή του, άνοιξε το δρόμο για τη διαδοχή.

Φίλες και φίλοι,

Από την πρώτη κιόλας στιγμή είπα και επαναλαμβάνω σε κάθε τόνο, ότι αυτή η παράταξη, η παράταξη μέσα από την οποία περνούν πάντοτε σε αυτόν τόπο τα πιο σύγχρονα ρεύματα, σε αυτή την πράγματι κρίσιμη στιγμή, μπορεί να αποδείξει πόσο βαθιά είναι η πίστη της για τη δημοκρατία. Πόσο συνεπής είναι η σχέση της με τις αρχές και τις παραδόσεις της.

Και κατέθεσα μια πρόταση. Μια πρόταση, η οποία επικαιροποιούσε μια παλαιότερη, γνώριμη σε όλους σας θέση μου, ότι η εκλογή του αρχηγού πρέπει να γίνει από την κοινωνική βάση της παράταξής μας. Από τα εκατομμύρια των Ελλήνων πολιτών, που έδιναν και συνεχίζουν να δίνουν μαζί μας τη μάχη, όχι μονάχα για την εκλογική νίκη αλλά για να κερδίσει έδαφος το σύστημα των αξιών μας, να αλλάξει η Ελλάδα, να αλλάξει ο τόπος μας.

Η πρώτη εκείνη πρότασή μου, έτυχε ενθουσιώδους υποδοχής από την κοινωνική μας βάση. Δεν στηρίχθηκε όμως, από μηχανισμούς, οι οποίοι από καιρό τώρα είχαν εδραιωθεί στους κόλπους αυτής της παράταξης. Προσωπικοί μηχανισμοί, οι οποίοι είχαν θέσει τους δικούς τους στόχους, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα το μέλλον της.

Φίλες και φίλοι,

Όλοι εμείς που ασχολούμαστε με τα δημόσια πράγματα, σαν έρχεται η ώρα να περάσουμε το κατώφλι της πολιτικής, εμπνεόμαστε από την ιδεολογία μας, από τις αρχές μας, από τις αξίες μας και από τους στόχους μας. Πέφτει σε δεύτερη μοίρα το προσωπικό στοιχείο.

Όλοι εμείς συμβάλλουμε, μαζί με την πλατιά κοινωνία των πολιτών, στο χτίσιμο μιας Νέας Ελλάδας. Αυτήν τη σχέση έπρεπε να την κρατάμε ζωντανή και δυνατή, όλα αυτά τα χρόνια. Δεν το κάναμε όμως.

Κλείσαμε τις πόρτες προς την κοινωνία. Δεν αφουγκραστήκαμε τον παλμό της. Μπερδέψαμε τις αξίες με τα αξιώματα. Πολλοί από εμάς, την εξουσία, που είναι η απόλυτη ενέργεια που σου δίνει ο ελληνικός λαός, την μετέτρεψαν σε προσωπική τους δύναμη.

Όλα αυτά, ήλθε η ώρα να τα διορθώσουμε. Αυτή η παράταξη είναι βαθιά δημοκρατική. Διαπνέεται από αρχές και αξίες, που την κράτησαν όρθια για πάρα πολλές δεκαετίες.

Μια παράταξη, που στο ξεκίνημά της, φέρει την υπογραφή μιας εκ των σπουδαιότερων προσωπικοτήτων της σύγχρονης ελληνικής πολιτικής ιστορίας, του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή. Το αξιακό σύστημα του οποίου, είναι πάντα επίκαιρο.

Αυτού του απλού Έλληνα πολίτη, που ξεκίνησε από ένα χωριό της Μακεδονίας μας, για να αναδειχθεί σε μια από τις ισχυρότερες προσωπικότητες της Ελλάδος και της Ευρώπης. Που στεκόταν ισότιμα μπροστά στις μεγάλες ηγετικές φυσιογνωμίες του κόσμου. Που τιμούσε την πατρίδα μας.

Τα πράγματα με τον καιρό ωστόσο άλλαξαν. Η παράταξή μας κλείστηκε στον εαυτό της. Και το τελευταίο εκλογικό αποτέλεσμα, τη συρρίκνωσε, την περιόρισε. Ένα πολύ μεγάλο μέρος των φίλων, των οπαδών, των υποστηρικτών μας, απογοητεύτηκαν από εμάς. Πικράθηκαν. Μας γύρισαν την πλάτη. Και όλα αυτά τα φαινόμενα, που συνόδευσαν μια άλλη, καλή προσπάθεια που έγινε, δυστυχώς, οδήγησαν σε αυτό το ιδιαίτερα κακό εκλογικό αποτέλεσμα.

Μέσα όμως από την κρίση, ξεπηδάει πάντοτε η ελπίδα και η προοπτική. Και αυτή η προοπτική, διαφαίνεται πλέον στον ορίζοντα. Δίνοντας και πάλι στην παράταξη τη θέση που της αναλογεί και της αξίζει, καθιστώντας την -και δεν θα αργήσει αυτή η ώρα- και πάλι την πλέον αξιόπιστη πρόταση για τον τόπο μας.

Ηγετική πρόταση, που θα ανοίξει και πάλι το δρόμο, ώστε να αναλάβει η Νέα Δημοκρατία τις ευθύνες διακυβέρνησης του τόπου, αφού πρωτύτερα αποδείξει την αξιοπιστία και τη σοβαρότητά της, μέσα από τον καινούργιο θεσμικό της ρόλο, αυτόν της Αντιπολίτευσης.

Ξεκίνησε λοιπόν η διαδικασία. Και εκεί άρχισαν πλέον να συγκρούονται δύο σχολές και δύο απόψεις. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής συναντήθηκα, στα πλαίσια των εργασιών της Οργανωτικής Επιτροπής, με τον Αντώνη Σαμαρά. Συνεργαστήκαμε και διαπιστώσαμε, ότι μας δένουν κοινές αντιλήψεις, κοινές απόψεις και το κοινό όραμα για το μέλλον της παράταξής μας.

Και αυτό κατέληξε σε ένα πλαίσιο συμφωνίας, το οποίο συνυπογράψαμε και που αποτελεί ηθική και πολιτική δέσμευση για το μέλλον αυτής της παράταξης.

Θέλουμε ένα Κόμμα πιο δημοκρατικό, πιο ανοιχτό. Που δεν θα ανήκει σε προσωπικούς μηχανισμούς. Που δεν θα ανήκει σε πρόσωπα. Που θα ανήκει στις ιδέες και τις αξίες του. Που θα είναι ανοιχτό στους φίλους, τους οπαδούς και τους ψηφοφόρους του. Που θα έχουν λόγο όλοι. Οι παραγωγικές τάξεις, η νεολαία μας.

Θέλουμε ένα νέο, σύγχρονο, δημοκρατικό Κόμμα, στα πρότυπα της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς. Με διαδικασίες που θα τιμούν σε κάθε τους φάση τις δημοκρατικές μας αρχές. Ένα Κόμμα, που θα πάρει ξεκάθαρες θέσεις, μέσα από το Συνέδριο, που από κοινού συμφωνήσαμε με τον Αντώνη Σαμαρά, να πραγματοποιηθεί μετά από έξι μήνες.

Για να ξαναποκτήσει η παράταξή μας συγκεκριμένη ιδεολογική ταυτότητα. Για να πάρουμε ξεκάθαρες θέσεις πλέον, για όλα τα ζητήματα που αφορούν στην ελληνική κοινωνία. Στα εθνικά θέματα, στην οικονομία, στο πολιτικό χρήμα, στους θεσμούς, στην οργάνωση του κράτους.

Φίλες και φίλοι,

Να έχετε εμπιστοσύνη σε αυτήν την πρόταση. Διότι στη ρίζα της, προέρχεται από το βάθος της κοινωνίας, από εκεί που προερχόμαστε και εμείς. Θέλω να πιστεύω, ότι αυτό το ρεύμα στήριξης, που έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο καιρό, αυτήν την τελευταία εβδομάδα, θα μετατραπεί σε δύναμη και σε αποτέλεσμα την ημέρα που θα γίνονται οι εκλογές.

Πρέπει να απευθυνθούμε σε όλους τους πολίτες και να τους καλέσουμε, έστω και με αυτήν τη διαδικασία, να προσέλθουν, να ψηφίσουν, ακόμα και εάν πρέπει να εγγραφούν ως μέλη, παρά το γεγονός, ότι οι ελεύθεροι πολίτες σε ολόκληρη την Ελλάδα, αυτό δεν θα το ήθελαν.

Θέλουν ελεύθερα να μπορούν να κάνουν την επιλογή τους. Δεν πρέπει όμως, να τους βάζουμε το πιστόλι στον κρόταφο και να τους λέμε, σώνει και καλά, να γραφτείς μέλος. Διότι αυτό δεν το ζητάμε ποτέ από τα εκατομμύρια των Ελλήνων πολιτών, που προσέρχονται στην κάλπη για να στηρίξουν την παράταξή μας.

Κάποτε θα ανοίξει αυτή η διαδικασία. Και μία από τις δεσμεύσεις, που από κοινού έχουμε αναλάβει με τον Αντώνη Σαμαρά, είναι στο επόμενο Συνέδριο, να υιοθετηθεί η πρόταση, έτσι ώστε να καθιερωθεί πλέον για το μέλλον, η εκλογή του Αρχηγού να γίνεται από την κοινωνική βάση της Νέας Δημοκρατίας. Από τα εκατομμύρια των Ελλήνων πολιτών, που ζητούν να τους δώσουμε τη δυνατότητα να προσέλθουν και να ασκήσουν με αυτόν τον τρόπο, σ΄ αυτήν την ιερή στιγμή, το δικαίωμά τους στην ανάδειξη της φυσικής ηγεσίας.

Φίλες και φίλοι,

Μπορεί να απέσυρα την υποψηφιότητά μου. Δεν απέσυρα όμως, τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες στηρίχθηκε η πρότασή μου. Και βρήκα ισχυρό σύμμαχο και υποστηρικτή τον Αντώνη Σαμαρά. Και έτσι πορευόμαστε τώρα. Και είμαι κοντά του. Και θα δώσω και εγώ τη μάχη, δίπλα του, ώστε μετά τις επόμενες εκλογές, που θα αναδείξουν τη νέα ηγεσία, να αποδειχθεί ένας άξιος Αρχηγός, συνεχιστής του Εθνάρχη Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Φίλες και φίλοι,

Είναι χαρά μου πράγματι, που σήμερα βρίσκομαι, έτσι απρόσμενα για εσάς - γιατί η απόφαση ελήφθη πριν από δύο ημέρες - σε αυτό το πανέμορφο κομμάτι της πατρίδας μας. Μοιράζομαι μαζί σας μια όμορφη στιγμή απόψε. Μοιραζόμαστε ιδέες, αντιλήψεις και απόψεις που έχουν να κάνουν, όχι μονάχα με το μέλλον αυτής της παράταξης αλλά και με το μέλλον της πατρίδας μας.

Μας δένουν όλους και όλες ισχυροί δεσμοί αλληλεγγύης, μπροστά στις νέες προκλήσεις που προβάλλουν στον ορίζοντα. Έχουμε να αντιμετωπίσουμε ζητήματα μεγάλα, που αφορούν στα εθνικά θέματα, στην κοινωνία, στην οικονομία, στη νεολαία.

Η παράταξή μας, πρέπει να ξαναβρεί το συντομότερο δυνατόν το βηματισμό και τον παλμό της. Πρέπει, όπως επεσήμανα πρωτύτερα, να αναλάβει υπεύθυνα το ρόλο της Αντιπολίτευσης, έτσι ώστε να ανταποκριθεί και με αυτήν τη νέα εντολή, που της έχει δώσει η ελληνική κοινωνία, στη νέα της αποστολή.

Φίλες και φίλοι,

Μην έχετε καμία αμφιβολία, ότι το Κόμμα μας αλλάζει. Η κρίση που προκάλεσε αυτή η εκλογική συντριβή, είναι μια ευκαιρία για να ανοίξει και πάλι διάπλατα τις πόρτες της η Νέα Δημοκρατία. Να ανοίξουν τα στελέχη και όλοι εμείς τα αυτιά μας και την καρδιά μας στην κοινωνία. Να ανοίξουμε τα παράθυρα, ώστε να μπει φρέσκος αέρας, με φρέσκες ιδέες.

Η παράταξη αυτή μπορεί να εκσυγχρονιστεί. Μπορεί να αποδειχθεί ως η κυρίαρχη πολιτική δύναμη για το μέλλον του τόπου μας. Εγγύηση όλοι εμείς. Εγγυητής ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς. Και εμείς κοντά του.

Αυτή η παράταξη πορεύεται το δρόμο της σιγουριάς και της ασφάλειας. Προϋπόθεσή της όμως, η ενότητά της. Την ενότητα αυτή, όπως είπα στην αρχή, κανείς μα κανείς δεν πρόκειται ούτε να την απειλήσει, ούτε να τη διασαλεύσει. Βασική αρχή αυτής της εκλογικής διαδικασίας, που επελέγη και που θα οδηγήσει στο αποτέλεσμα, που όλοι προσβλέπουμε, είναι σεβασμός του νικητή από τον ηττημένο και σεβασμός του ηττημένου από το νικητή. Γιατί την επόμενη ημέρα, πρέπει να είμαστε όλοι ενωμένοι. Δίπλα σε αυτόν που θα επιλέξει η κοινωνική βάση της Νέας Δημοκρατίας. Να σταθούμε κοντά του, να σταθούμε δίπλα του. Να μοιραστούμε, όχι μονάχα την αγωνία και την προσπάθεια αλλά και όλη τη δουλειά που απαιτείται αυτόν τον καιρό για να φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα.

Την ενότητα αυτή, την εγγυόμεθα όλοι. Σήμερα, από εδώ, από την όμορφη Μυτιλήνη, από την ακριτική αυτή γωνιά της πατρίδας μας, στέλνουμε ένα μήνυμα αλληλεγγύης, προς όλους εκείνους εκ των φίλων μας, που βρίσκονται στην άλλη πλευρά, που επέλεξαν την άλλη πρόταση ηγεσίας. Και τους διαβεβαιώνουμε, ότι την επόμενη ημέρα θα είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι εκεί, χωρίς διαχωρισμούς, δίνοντας τέλος σε αυτό που μας κληροδότησε το παρελθόν. Δηλαδή στους δικούς μας και στους άλλους.

Έτσι είναι η δημοκρατία. Έχουμε μια ανοιχτή διαδικασία. Κάποιος στο τέλος θα εκλεγεί. Όχι όμως, κάτω από τα απειλητικά, διχαστικά μηνύματα. Την επόμενη ημέρα, δέσμευση όλων μας, και ατομικά και συλλογικά, ενωμένοι, αλληλέγγυοι, προχωράμε μπροστά. Εμβαθύνοντας τη δημοκρατία, ανοίγοντας το Κόμμα στην ελληνική κοινωνία, ανοίγοντας την παράταξη προς τους νέους ανθρώπους.

Τελειώνουν τα κλειστά κυκλώματα. Τελειώνουν οι προσωπικοί μηχανισμοί. Η Νέα Δημοκρατία θα είναι το πρώτο Κόμμα στην ιστορία αυτού του τόπου, το οποίο θα αναγάγει τη δημοκρατία, ως υπέρτατη αξία και μέσα από τις εσωτερικές της λειτουργίες.

Αυτό οραματίζομαι με τον Αντώνη Σαμαρά. Και γι΄ αυτό αγωνιζόμαστε. Και γι΄ αυτό το λόγο εξηγείται, πως μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, ένα κύμα έχει ξεσπάσει από τη μια γωνιά της Ελλάδος, από τον Έβρο μέχρι το Καστελόριζο, από την Κρήτη μέχρι την Κέρκυρα, που φέρνει πραγματικά μια δύναμη. Την κοινωνική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας, στην πρώτη γραμμή αυτής της συλλογικής προσπάθειας. Εκεί βρισκόμαστε και εμείς. Δίπλα στους πολίτες. Όχι μπροστά από τους πολίτες. Στην καρδιά της ίδιας της κοινωνίας. Από εκεί που προερχόμαστε εξάλλου.

Φίλες και φίλοι,

Απόψε βρεθήκαμε εδώ, όπως είπα πρωτύτερα, για έναν ιδιαίτερο λόγο. Μιλάμε για το μέλλον της παράταξής μας, μιλάμε όμως και για το μέλλον της πατρίδας μας. Μιλάμε για τον επόμενο Αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας. Μιλάμε όμως και για τον επόμενο Πρωθυπουργό της Ελλάδος. Έννοιες αλληλένδετες.

Και γι΄ αυτό το λόγο, οι φίλοι μας, οι οπαδοί της Νέας Δημοκρατίας, οι προσκείμενοι ιδεολογικά και πολιτικά, όχι μονάχα καλούνται να ανταποκριθούν στην πρόσκλησή μας και να είναι κοντά την επόμενη Κυριακή και να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στην ανάδειξη της φυσικής ηγεσίας της παράταξης. Είναι κάτι πιο βαθύ. Η έννοια της συμμετοχικής δημοκρατίας.

Αντιλαμβάνεσθε πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα, εάν είχε προχωρήσει η διαδικασία, που είχε επιλεγεί. Δηλαδή με έναν εύκολο τρόπο, το Έκτακτο Συνέδριο, δηλαδή περίπου τέσσερις χιλιάδες δικοί μας άνθρωποι μεν, αλλά δεν ξέραμε εάν και ο αριθμός ήταν ακριβής, να εξέλεγαν τον επόμενο Αρχηγό. Γιατί τα χρόνια που πέρασαν, δυστυχώς αποδυνάμωσαν τη Νέα Δημοκρατία. Ένα μεγάλο μέρος των στελεχών μας απογοητεύτηκε, απομακρύνθηκε. Όχι μονάχα στο επίπεδο των Συνέδρων αλλά και στις Νομαρχιακές μας Οργανώσεις, στις Τοπικές Επιτροπές, έφυγαν τα στελέχη μας, που είδαν ότι δεν είχαμε πάρει τον καλό δρόμο.

Και θέλουμε να τους επαναφέρουμε. Εάν κρατούσαμε εκείνη τη διαδικασία, όποιο και εάν ήταν το αποτέλεσμα, σας διαβεβαιώνω, ότι δεν θα είχε την πολιτική λαϊκή νομιμοποίηση. Τώρα όμως, περιμένοντας δεκάδες χιλιάδες και πρέπει να τους κάνουμε ακόμη περισσότερους - και σας καλώ να γίνετε αγγελιοφόροι αυτού του μηνύματος προς την τοπική κοινωνία, έτσι ώστε την ημέρα εκείνη να προσέλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι - η νέα ηγεσία αποκτά πολιτική νομιμοποίηση.

Θα βγει μέσα από αυτές τις εκλογές πολύ πιο ισχυρή, πολύ πιο δυνατή αλλά και πολύ πιο υπεύθυνη. Διότι τη συνοδεύουν οι αρχές, πάνω στις οποίες στηρίζεται αυτό το συμβόλαιο τιμής, αυτή η διακήρυξη αξιών, που συνυπογράψαμε με τον Αντώνη Σαμαρά.

Φίλες και φίλοι,

Το προσωπικό στοιχείο στην πολιτική, πρέπει πάντα να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Αντιλαμβάνομαι, ότι μέσα από όλα αυτά, είναι αρκετοί εκείνοι, που μπορεί και να απογοητεύτηκαν. Μπορεί να περίμεναν διαφορετικά τα πράγματα, ή αν θέλετε, μπορεί και έτσι να τα είχαν σχεδιάσει.

Αλλά πάνω από τις προσωπικές μας στοχεύσεις, τους προσωπικούς μας σχεδιασμούς, είναι οι κοινοί μας στόχοι για μια καλύτερη Ελλάδα. Για μια παράταξη πιο δημοκρατική, πιο ανοιχτή. Για μια παράταξη σύγχρονη, που θα αναδειχθεί, μέσα από τα χρόνια που έρχονται, ως η κυρίαρχη πολιτική δύναμη και που θα αντανακλά τις αξίες και τις αρχές, πάνω στις οποίες στηρίζεται η ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά.

Με χαρακτηριστικά πολιτικής, τολμηρά και θαρραλέα. Με ριζοσπαστισμό, με αγάπη για την πατρίδα, με ενίσχυση της εθνικής ταυτότητας, με τολμηρές πολιτικές που θα έχουν να κάνουν με την παθογένεια του ελληνικού πολιτικού συστήματος. Την ώρα που εμείς δίνουμε τη μάχη για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας, έξω στον υπόλοιπο κόσμο, η Ελλάδα δεν έχει και την καλύτερη θέση.

Δεν μας τιμά το γεγονός, ότι είμαστε μια από τις πρώτες χώρες στον κόσμο, με υψηλότατο δείκτη διαφθοράς και αδιαφάνειας.

Δεν μας τιμά το γεγονός, ότι δεν έχουμε ισχυροποιήσει θεσμούς, που να προστατεύουν τον πολίτη. Δεν μας τιμά το γεγονός, ότι οι αναπτυξιακοί μας δείκτες είναι χαμηλοί και ότι στην Ευρώπη λοιδορούν την πατρίδα μας. Δεν είναι αυτή η πραγματική εικόνα της Ελλάδος. Η Ελλάδα της αξιοσύνης, της ωριμότητας, της ικανότητας, της δημιουργικότητας της μεγάλης ιστορίας, είναι η άλλη Ελλάδα. Αυτή που όλοι οραματιζόμαστε. Είναι η Νέα Ελλάδα, που μαζί θα χτίσουμε.

Και σε αυτήν τη νέα πορεία, θα πορευθούμε με τη νέα ηγεσία της παράταξής μας, που θέλω να πιστεύω και εύχομαι να είναι ο Αντώνης Σαμαράς. Για μια νέα προοπτική για την πατρίδα μας.

Σε αυτόν τον ωραίο αγώνα, με μια Νέα Δημοκρατία πιο ανοιχτή, πιο σύγχρονη, πιο δημοκρατική, για μια Νέα Ελλάδα, που θα τιμά τις παραδόσεις και τις αξίες μας αλλά κυρίως, θα ανταποκρίνεται στα όνειρα και τις προσδοκίες των Ελλήνων πολιτών, σας απευθύνω ανοιχτή πρόσκληση.

Πρόσκληση συμμετοχής στις εκλογές αλλά και πρόσκληση συμμετοχής σε όλες τις δημοκρατικές διαδικασίες, που επιτέλους θα ξεκινήσουν από την επομένη των εκλογών και που θα ολοκληρωθούν με το Συνέδριο επαναπροσδιορισμού της ταυτότητάς μας, σε έξι μήνες από τώρα.

Η Νέα Δημοκρατία αλλάζει. Και την αλλάζουν οι δικές της κοινωνικές δυνάμεις. Εμείς, δεν είμαστε τίποτα παραπάνω, παρά οι εντολείς της κοινωνίας. Αυτό θεωρούμε, ότι είναι το σωστό για την πατρίδα και την παράταξή μας.

Και γι΄ αυτό σήκωσα ψηλά τη σημαία, από την πρώτη κιόλας στιγμή, των ανοιχτών διαδικασιών. Ξέρω, ότι δεν συμφώνησαν όλοι σε αυτό. Μου αρκεί και με ενθαρρύνει το γεγονός, ότι συμφώνησε και στηρίζει αυτήν την πρωτοβουλία η πλατιά κοινωνική βάση της Νέας Δημοκρατίας.

Το Κόμμα θα αλλάξει. Και όπως σας επεσήμανα στην αρχή, θα είναι η πρώτη πολιτική δύναμη αυτού του τόπου, που πραγματικά θα αποδείξει, ότι τη δημοκρατία και τις αρχές της, τις έχει ενστερνιστεί. Και σε αυτόν τον ωραίο αγώνα, δεν περισσεύει κανείς.

Όπως είπα πριν και το επαναλαμβάνω για μία ακόμη φορά, θα βγούμε ακόμα πιο δυνατοί, ακόμα πιο ενωμένοι, ακόμα πιο σίγουροι την επόμενη μέρα. Με όλους δίπλα μας. Ακόμα και με εκείνους, που δεν συμφωνούν με την πολιτική πρόταση ηγεσίας, που έχουμε καταθέσει.

Αυτό είναι και το μήνυμα που στέλνει ο ελληνικός λαός και κυρίως, οι φίλοι της Νέας Δημοκρατίας, προς όλους εμάς, σε όποια πλευρά και εάν βρισκόμαστε αυτήν τη στιγμή. Εκείνο που μας ζητάει η παράταξή μας και η κοινωνική μας βάση είναι, μείνετε ενωμένοι. Μην επιτρέψετε σε τίποτα αυτή η αντιπαράθεση να διολισθήσει σε προσωπική αντιπαράθεση. Διότι όποιοι το κάνουν αυτό, κακήν υπηρεσία προσφέρουν και στη δημοκρατία και στην παράταξη.

Εμείς εκπέμπουμε προς πάσα κατεύθυνση, μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης. Στεκόμαστε με σεβασμό στην άλλη πρόταση. Με σεβασμό, σε όλους εκείνους που δεν συμφωνούν μαζί μας. Αλλά πάνω απ΄ όλα με πίστη στην αρχή, που διέπει την ίδια τη δημοκρατία. Αυτό που είπε δηλαδή ο Βολταίρος. Ότι «διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις, για να έχεις το δικαίωμα να το λες».

Αυτό είναι το βαθύτερο νόημα της δημοκρατίας. Έτσι σκεφτόμαστε εμείς, που έχουμε ταχθεί αυτήν τη στιγμή υπέρ της πρότασης αρχηγίας του Αντώνη Σαμαρά.

Και αυτό είναι που μας ενώνει. Και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να οδηγούμεθα στο μέλλον με αναφορές στο χθες. Από το χθες και από την πρόσφατη ιστορία μάθαμε όλοι. Εκείνο που θα μας κρίνει τώρα, δεν είναι το παρελθόν, είναι το μέλλον. Είναι η απάντηση στα μεγάλα ερωτήματα, που θέτει η ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα, οι νέοι άνθρωποι.

Δεν μπορούμε σήμερα να κάνουμε πολιτικό διάλογο στους κόλπους της παράταξης, με όρους παρελθόντος. Αυτά όλοι τα έχουμε αφήσει πίσω. Κοιτάμε μπροστά. Η παράταξή μας αυτή τη στιγμή, παρά το γεγονός, ότι κατέγραψε μια εκλογική ήττα, παραμένει στη βάση της ενωμένη και αλληλέγγυα. Και πρέπει να επισημάνουμε κάτι, που τούτες τις ώρες δεν το έχουμε εκτιμήσει. Ότι από το 2004 η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας είναι περισσότερο ενωμένη από ποτέ. Και οφείλουμε να το αναγνωρίσουμε αυτό, στον Κώστα Καραμανλή, που άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της παράταξης αυτής. Και βρέθηκαν εκεί, όλοι εκείνοι που σε κάποια στιγμή στο παρελθόν, ο καθένας για τους δικούς του λόγους, ακολούθησε το δικό του δρόμο.

Τώρα μήπως πρέπει να τη διευρύνουμε; Πρέπει να την ανοίξουμε. Πρέπει να την κάνουμε πιο βαθιά και πιο ανοιχτή στην κοινωνία.

Είναι οι κρίσεις, όπως επεσήμανα στην αρχή, που ανοίγουν νέες προοπτικές και δίνουν ελπίδα σε κάθε κοινωνία. Και αυτό γίνεται τώρα. Με συγκεκριμένες όμως προτάσεις, με ολοκληρωμένες προτάσεις. Με πλήρες πρόγραμμα, με αξιακό σύστημα βάσης, πάνω στο οποίο θα θεμελιώσουμε την πολιτική μας για το μέλλον.

Φίλες και φίλοι,

Δεν θέλω να σας κουράσω. Θέλω να σας ευχαριστήσω που μπήκατε στον κόπο, σ΄ αυτήν την ξαφνική επίσκεψή μου εδώ στη Μυτιλήνη, να έρθετε. Και όχι μονάχα να έρθετε αλλά πραγματικά να με εντυπωσιάσετε, με την αθρόα αυτή συμμετοχή.

Και αφού σας διαβεβαιώσω, για μία ακόμη φορά, ότι εμείς θα πορευθούμε τον καλό, το σωστό δρόμο για την παράταξη και την πατρίδα μας και αφού για μία ακόμη φορά επισημάνω, ότι θα είμαστε εμείς εγγυητές και θέλω να πιστεύω και όλοι οι άλλοι, της ενότητας και της συνοχής της παράταξής μας, θα σας καλέσω να προσέλθετε την μεθεπόμενη Κυριακή στην κάλπη.

Να δώσετε το παρόν. Να αφήσετε στην άκρη τις πικρίες και τις απογοητεύσεις, που σωρεύθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν. Θα έλθει η ώρα, που όλα αυτά θα τα συζητήσουμε. Και πρώτος εγώ σας λέω σήμερα, ότι ναι, κάναμε λάθη. Ναι, πικράναμε τον κόσμο μας. Ναι, απογοητεύσαμε ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας. Δεν ανταποκριθήκαμε στο βαθμό, που και εμείς θα θέλαμε, σε αυτά που προσέβλεπε η ελληνική κοινωνία από την κυβέρνησή μας. Αλλά όλα αυτά, θα τα συζητήσουμε την ώρα που πρέπει.

Τούτη την ώρα, εκείνο που προέχει είναι η Νέα Δημοκρατία να ανοίξει τις πόρτες της και πάλι στην κοινωνία. Να επαναπατρίσει ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας, που όπως σας είπα πρωτύτερα, απογοητευμένο και πικραμένο, απομακρύνθηκε.

Να δώσουμε και πάλι φωνή, φωνή και λόγο ύπαρξης στα στελέχη μας, στους νέους ανθρώπους, που εξακολουθούν να ελπίζουν σε εμάς.

Και βέβαια, μέσα σε αυτό το πλαίσιο αξιών, που συνοδεύτηκε από την κοινή διακήρυξη με τον Αντώνη Σαμαρά, να ανοίξουμε μια νέα προοπτική για αυτήν την παράταξη. Να της ξαναδώσουμε δύναμη, έμπνευση, αρχές, προοπτική.

Να σταθούμε κοντά σε όλους αυτούς, που όλα αυτά τα χρόνια δίνουν τη μάχη δίπλα μας και που δυστυχώς, τους κλείσαμε σε κάποια στιγμή τις πόρτες. Να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Να φέρουμε και πάλι κοντά, εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας, το οποίο απομακρύνθηκε. Να δώσουμε τη μάχη μας αξιόπιστα και σοβαρά, για μια υπεύθυνη Αντιπολίτευση. Γιατί αυτός είναι ο ρόλος, τον οποίο μας ανέθεσε η ελληνική κοινωνία. Για να μπορέσουμε σοβαρά και αξιόπιστα μια μέρα, να ξαναγίνουμε πρόταση εξουσίας στην Ελλάδα.

Πιστεύω πραγματικά, ότι αυτό που κάνουμε, είναι αυτό που ανταποκρίνεται στην προσδοκία της συντριπτικής πλειοψηφίας των Νεοδημοκρατών και όχι μόνο. Από εμάς περιμένει η ελληνική κοινωνία να δει, ότι ένα Κόμμα μέσα από την κρίση και την καταστροφή, μπορεί να αναγεννηθεί. Και για να γίνει αυτό, πρέπει να περάσει σε μία καινούργια εποχή. Πρώτο βήμα, το άνοιγμα της κοινωνίας. Και ακολουθούν όλα εκείνα, τα οποία σας έχω ανακοινώσει, που δίνουν σε αυτήν την παράταξη, όχι μονάχα την εικόνα ενός σύγχρονου Κόμματος αλλά την πεποίθηση, ότι η δημοκρατία είναι στο επίκεντρο της σκέψης και της λειτουργίας μας.

Ανοιχτό Κόμμα, δημοκρατικό Κόμμα και βέβαια, χτύπημα σε ο,τιδήποτε είχε κατασκευαστεί και που απέβλεπε στην κατίσχυση, στην υπεροχή των προσωπικών μηχανισμών. Διότι με αυτόν τον τρόπο προσφέρουμε μεγάλες υπηρεσίες και στην παράταξή μας και στην πατρίδα μας.

Το εθνικό πολιτικό σύστημα πάσχει. Και το γνωρίζουμε όλοι μας. Περιέγραψα πρωτύτερα, μερικά από τα φαινόμενα παθογένειας, που δεν τιμούν τη σύγχρονη Ελλάδα. Και πιστεύω πραγματικά, ότι η προσδοκία για μια καλύτερη Νέα Δημοκρατία, δεν προέρχεται μονάχα από τις τάξεις της παράταξης αλλά και από εκείνους που δεν πρόσκεινται στο δικό μας Κόμμα. Παρακολουθούν με ενδιαφέρον αυτήν την εσωτερική αντιπαράθεση, ανάμεσα σε δύο σχολές. Της αυτοσυντήρησης των προσωπικών μηχανισμών και του ανοιχτού δημοκρατικού Κόμματος.

Στο τέλος, είμαι βέβαιος, ότι θα κυριαρχήσει αυτή η πρόταση, που θα δώσει πραγματικά στη Νέα Δημοκρατία περισσότερη και βαθύτερη δημοκρατία. Ισχυρότερο λόγο στα μέλη, στα στελέχη, στους φίλους. Ισχυρότερο ρόλο στον Έλληνα πολίτη. Διότι από αυτόν αντλούμε δύναμη. Και αυτόν πρέπει να γυρίσουμε πίσω με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές.

Φίλες και φίλοι,

Για να μπορέσει κάποιος να υπηρετήσει την κοινωνία, θα πρέπει να την έχει βιώσει. Δεν το μπορούν εκείνοι, που έχουν απομακρυνθεί από την κοινωνική της βάση. Γι΄ αυτό και στη δημοκρατική λειτουργία η εναλλαγή προσώπων είναι συστατικό στοιχείο της.

Κανείς από εμάς δεν πρέπει να αισθάνεται, ότι κάνει καριέρα στην πολιτική. Όλοι εμείς, υπάρχουμε εδώ, γιατί το θέλετε εσείς, για όσο καιρό σας είμαστε χρήσιμοι. Από την ώρα που η κοινωνία κρίνει, ότι δεν της είμαστε πλέον χρήσιμοι, θα πρέπει να μας δείχνει το δρόμο για το σπίτι μας. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν, όσοι ενδιαφέρονται για τα δημόσια πράγματα.

Δεν κάνουμε επαγγελματική καριέρα στην πολιτική. Πιστεύουμε, ότι δουλεύουμε μαζί με όλους τους άλλους, για να παραδώσουμε μια καλύτερη κοινωνία, πιο δίκαιη, μια καλύτερη Ελλάδα στα παιδιά μας. Για να μπορέσουμε, πάνω απ΄ όλα, να απαντήσουμε αξιόπιστα και σοβαρά στο σκληρό τους ερώτημα, τι κάνατε τότε εσείς, όταν η δική σας γενιά κυβερνούσε;

Οι μεγάλες αλλαγές όμως, περνάνε μέσα από τις εσωτερικές αλλαγές, τις μεταρρυθμίσεις και τις τομές στα ίδια τα Κόμματα, στις πολιτικές παρατάξεις. Και αυτό επιχειρούμε σήμερα. Να ξαναφτιάξουμε αυτήν την παράταξη. Να ξαναδώσουμε στη Νέα Δημοκρατία υπόσταση και ιστορικό ρόλο. Να επικαιροποιήσουμε το αξιακό σύστημα, που μας κληροδότησε ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής. Με βάση όμως, τα νέα δεδομένα της νέας προκλητικής εποχής που προβάλλει μπροστά μας και που είναι η παγκοσμιότητα. Εκεί που πάντα, κυριαρχούσε με τα χαρίσματά της και τις ικανότητές της. Δεν μπορούμε να δίνουμε δύναμη στα εθνικά μας μειονεκτήματα. Πρέπει να χτυπήσουμε αλύπητα τον λαϊκισμό, ο οποίος έχει παρεισφρύσει στην λειτουργία του πολιτικού μας συστήματος. Να δώσουμε δύναμη στους θεσμούς. Να δώσουμε δύναμη στον πολίτη.

Έτσι αντιλαμβανόμαστε εμείς, την καινούργια Νέα Δημοκρατία, όπως θα τη χτίσουμε όλοι μαζί από την επομένη της εκλογής της νέας της ηγεσίας. Και η νέα ηγεσία θα είναι ακριβώς, αυτό που όλοι οραματιζόμαστε και στο οποίο όλοι προσβλέπουμε. Που θα στηρίζεται πλέον σε αρχές και όχι σε προσωποπαγείς μηχανισμούς, που θα αφήνει το δρόμο ανοιχτό στα στελέχη και στους νέους ανθρώπους. Αλλά και εμάς τους ίδιους εκεί, να αφουγκραζόμαστε τον παλμό της κοινωνίας μπροστά στα μεγάλα προβλήματα, που έχει να αντιμετωπίσει.

Είναι η ώρα, που επανασυνδέεται η Νέα Δημοκρατία με την κοινωνική της βάση, μέσα από τις διαδικασίες που έχουμε δρομολογήσει. Δίνουμε πάλι δύναμη, ρόλο, φωνή και λόγο στους νέους ανθρώπους και στην πλατιά κοινωνία των πολιτών. Με ισχυρούς θεσμούς. Με δημοκρατικούς θεσμούς.

Θυμάμαι, ότι η τελευταία φορά που σε αυτό το Κόμμα μιλήσαμε για την ιδεολογική μας ταυτότητα, ήταν το 1993. Σαν να μην μεσολάβησε καμία αλλαγή από τότε μέχρι τώρα. Σαν να μην χρειάστηκε να επικαιροποιήσουμε όλα αυτά τα διαχρονικά μηνύματα και τις αξίες. Σαν να μην χρειαζόταν να συζητούμε μεταξύ μας.

Είστε όλοι, φίλοι, στελέχη αυτής της παράταξης. Πότε σας προσκάλεσαν να πείτε την άποψή σας για το μέλλον της, για τη λειτουργία της; Ποτέ, τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Έχουν αλλάξει τα πράγματα. Νέοι άνθρωποι έχουν έρθει. Νέες ιδέες έχουν εισρεύσει στην παράταξή μας. Και αυτές είναι οι νέες αντιλήψεις, που μοιραζόμαστε όλοι εμείς.

Φίλες και φίλοι,

Σας μεταφέρω σήμερα εδώ την πεποίθηση όλων μας, ότι κάνουμε το καλό για την πατρίδα και την παράταξη. Δίνουμε αυτόν τον ωραίο αγώνα, με μόνο γνώμονα τον τόπο και την κοινωνία, τον πολίτη και το νέο άνθρωπο, που προσβλέπει σε εμάς και περιμένει πολλά από εμάς.

Σε αυτόν τον ωραίο αγώνα, ας είμαστε όλοι μαζί. Έτσι ώστε μέσα από την κρίση που βιώσαμε και βιώνουμε, μέσα από τις διαδικασίες τελικά επιτρέψαμε να βγει μπροστά ως πρόταση για την πατρίδα μας, μια καινούργια Νέα Δημοκρατία, με νέους ανθρώπους και αντιλήψεις και ιδέες. Να ανοίξουμε την πόρτα να εισέλθουν τα σύγχρονα ρεύματα από την Ευρώπη και από τον υπόλοιπο κόσμο.

Να εμβαθύνουμε τη δημοκρατία. Να ισχυροποιήσουμε τους θεσμούς. Για να χτίσουμε λοιπόν, αυτήν την καινούργια παράταξη, χρειαζόμαστε τη δύναμη και τη συμμετοχή όλων μας.

Αυτό το μήνυμα ήρθα εγώ να σας απευθύνω σήμερα, εδώ στη Μυτιλήνη. Τη μεθεπόμενη Κυριακή να είμαστε όλοι και όλες εκεί. Να δώσουμε το παρόν, έτσι ώστε σαν περάσουν τα χρόνια και αφηγούμενοι στα παιδιά μας και κάποιοι στα εγγόνια τους, το καινούργιο ξεκίνημα της παράταξης, να τους λέτε, τότε στο ξεκίνημα αυτό, «είμαστε και εμείς εκεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου