Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2011

Έρχονται νέα επώδυνα μέτρα ως το τέλος Ιανουαρίου

Νέα δημοσιονομικά μέτρα για τη στήριξη του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2012 θα κληθεί να λάβει το αργότερο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου η κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και ΛΑ.Ο.Σ. Η εξέλιξη αυτή θα είναι αναπόφευκτη παρά τους προς το αντίθετο ισχυρισμούς του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου αμέσως μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.



Η Τρόικα θα απαιτήσει από την κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου να διασφαλίσει άμεσα την επίτευξη του βασικού δημοσιονομικού στόχου του 2012 για μείωση του ελλείμματος της γενικής κυβέρνησης στο 6,8% του ΑΕΠ ή στα 14,65 δισ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό, θα ζητήσει το αργότερο μέχρι το τέλος Ιανουαρίου να νομοθετηθούν νέα μέτρα περιορισμού των εισοδημάτων και αύξησης των φορολογικών εσόδων για να αντισταθμιστεί η σημαντική υπέρβαση του στόχου για το φετινό έλλειμμα, η οποία εκτιμάται ότι θα φθάσει τουλάχιστον τα 4,5 δισ. ευρώ ή το 1,7% του ΑΕΠ! Και αυτό διότι το έλλειμμα του 2011 είναι βέβαιο πλέον ότι θα υπερβεί το 10,6% του ΑΕΠ ή τα 23,9 δισ. ευρώ, έναντι 19,4 δισ. ευρώ ή 8,9% του ΑΕΠ που έχει προβλέψει προσφάτως η Τρόικα, και θα έχει ως συνέπεια να αυξηθεί σημαντικά, από τα 4,75 στα 9,25 δισ. ευρώ τουλάχιστον, το μέγεθος της απαιτούμενης μείωσης του ελλείμματος μέσα στο 2012!


Η εξέλιξη αυτή, η οποία θα έχει ως συνέπεια η Τρόικα να απαιτήσει για πολλοστή φορά τη λήψη πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων από την Ελλάδα, θα αποτελέσει και την αιτία σφοδρών συγκρούσεων τόσο μεταξύ των ίδιων των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν κοινοβουλευτικά τη νέα κυβέρνηση όσο και μεταξύ της κυβέρνησης και της ελληνικής κοινωνίας.
Τα κόμματα που συγκροτούν τη νέα κυβέρνηση δεν είναι βέβαιο ότι θα ομονοήσουν απέναντι στην αναμενόμενη προσπάθεια της Τρόικας να τα πείσει ότι πρέπει να συναινέσουν στην άμεση επιβολή νέων μέτρων για τη διάσωση του Προϋπολογισμού του 2012. Από την άλλη πλευρά, οι Ελληνες πολίτες δεν αντέχουν, πλέον, την επιβολή άλλων δυσβάστακτων περιοριστικών και εισπρακτικών μέτρων και στη συντριπτική πλειοψηφία τους αναμένεται να αντιδράσουν έντονα σε οποιαδήποτε προσπάθεια της Τρόικας και της νέας κυβέρνησης να συνεχίσουν με ακόμη πιο έντονους ρυθμούς την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής της σκληρής λιτότητας που υιοθέτησε η απελθούσα αμιγής κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ. Τις επόμενες εβδομάδες, λοιπόν, αναμένεται να ξεσπάσει νέο κύμα κοινωνικών αναταραχών με πολυήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις εκατομμυρίων εργαζομένων και καθημερινές διαδηλώσεις σε όλα τα μεγάλα αστικά κέντρα.
Η σύγκρουση της νέας κυβέρνησης με την ελληνική κοινωνία είναι αναπόφευκτη διότι, παρά τις αναμενόμενες έντονες και οργίλες αντιδράσεις των πολιτών, τα νέα επώδυνα μέτρα θα επιδιωχθεί και πάλι να επιβληθούν. Τα μέτρα θα προβληθούν ως «αναγκαία» για την επίτευξη των στόχων του νέου Προϋπολογισμού, του νέου Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής και του νέου πολυετούς Μνημονίου Οικονομικής Πολιτικής που η νέα κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να εγκρίνει βασιζόμενη στην αυξημένη κοινοβουλευτική στήριξη την οποία έχει εξασφαλίσει. Για την επιβολή των μέτρων θα χρησιμοποιηθούν από την Τρόικα για πολλοστή φορά και οι γνωστές και δοκιμασμένες εκβιαστικές μέθοδοι των απειλών για τη μη εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου των 110 δισ. ευρώ που έχει ήδη συμφωνηθεί ή ακόμη και για τη μη έγκριση του νέου δανείου των 130 δισ. ευρώ που προβλέπεται με βάση τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της 26ης και 27ης Οκτωβρίου 2011.
Οι συνθήκες υπό τις οποίες υποχρεούται να δραστηριοποιηθεί η νέα κυβέρνηση θα είναι δυσμενέστερες και για έναν ακόμη λόγο: Οι σχέσεις της Ελλάδας με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ έχουν διαταραχθεί. Χαρακτηρίζονται πλέον από έλλειψη εμπιστοσύνης μετά το «ολίσθημα» του Γιώργου Παπανδρέου με το δημοψήφισμα. Οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και η Ουάσιγκτον δεν λογαριάζουν καθόλου τις αντιδράσεις του ελληνικού λαού στη συνεχιζόμενη λιτότητα, αλλά απαιτούν πλέον επιτακτικά απόλυτη υπακοή και προσήλωση στα συμφωνηθέντα της Συνόδου Κορυφής της 26ης και 27ης Οκτωβρίου που προβλέπουν:
1 «Ελεγχόμενη χρεοκοπία» της Ελλάδος μέσω αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους της με «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων που λήγουν από το 2012 μέχρι το 2035 κατά 50%.
2 Σύναψη με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ ενός νέου δανείου ύψους 130 δισ. ευρώ το οποίο θα διέπεται από όρους βρετανικού Δικαίου που θα δεσμεύουν τη χώρα μας να εκχωρήσει κυριαρχικά δικαιώματα υποθηκεύοντας δημόσια περιουσία για τη διασφάλιση της εξόφλησης των τοκοχρεωλυτικών δόσεων.
3 Εφαρμογή ενός νέου προγράμματος ακόμη πιο σκληρής λιτότητας μέσω ενός νέου Μνημονίου που θα εκτείνεται χρονικά τουλάχιστον μέχρι το 2021.

“Τύπος της Κυριακής”

Πηγή Με το θάρρος της γνώμης μου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου