Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Και άλλη μια ευνοϊκή ρύθμιση σε εταιρία συμφερόντων Μπόμπολα

Στο Εθνικό Πάρκο Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς (ΕΠΥΚΣ) και συγκεκριμένα στα βραχώδη υψώματα με την ονομασία Μαύρα Βουνά (βρίσκονται στην περιοχή του Αράξου) λειτουργούσαν τα λατομεία των εταιριών Lafarge (γαλλικών συμφερόντων), Λατομική ΑΕ και Ελληνικά Λατομεία ΑΕ, που είναι συμφερόντων του ομίλου Μπόμπολα. Οι εταιρίες αυτές προκαλούσαν και προκαλούν μεγάλη περιβαλλοντική ζημιά στο Εθνικό Πάρκο και έχουν προκαλέσει μεγάλη δυσαρέσκεια και αγανάκτηση στο λαό της περιοχής.
Από το 2005 άρχισαν να πέφτουν οι πρώτες προσφυγές στο ΣτΕ με αίτημα να κλείσουν τα λατομεία. Μετά απ’ αυτές τις αποφάσεις, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γ. Σουφλιάς αναγκάστηκε να εκδώσει το 2009 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), με την οποία έμπαινε ρήτρα ότι στις 31/!2/2010 τα λατομεία θα κλείσουν οριστικά.

Ακόμη και το ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης του ΕΠΥΚΣ, που είναι όργανο διορισμένο από τον εκάστοτε υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής επέμενε με συνεχείς ανακοινώσεις του στο κλείσιμο των λατομείων. Μετά δε τη μεγάλη πυρκαγιά στα Μαύρα Χώματα επέμενε ακόμη περισσότερο στο κλείσιμό τους. Οι κυβερνήσεις, όμως, του Γ. Παπανδρέου και οι υπουργοί ΠΕΚΑ κωφεύουν στις εκκλήσεις του ΔΣ του Φορέα Διαχείρησης και αρνούνται να κλείσουν τα λατομεία συμφερόντων Μπόμπολα και του γαλλικού κεφαλαίου. Αρνούνταν ακόμη να εφαρμόσουν την ΚΥΑ που είχε εκδοθεί επί υπουργίας Σουφλιά.

Θυμίζουμε ότι από τις πρώτες ημέρες που η Μπιρμπίλη είχε αναλάβει τη διαχείριση του ΥΠΕΚΑ είχαμε εκφράσει την άποψη ότι μετά από ένα διάστημα ο Σουφλιάς θα φαντάζει σαν αγγελούδι συγκρινόμενος με τη Μπιρμπίλη και την κυβερνητική πολιτική ΠΑΣΟΚ για τα δάση και το περιβάλλον. Χωρίς ίχνος υπεράσπισης της δασοκτόνας πολιτικής του Γ. Σουφλιά, η εκτίμησή μας αυτή δικαιώθηκε.

Σα να μην έφταναν όλ’ αυτά, έρχεται η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου και εισάγει ως τροπολογία στο νόμο για την έκδοση των οικοδομικών αδειών το άρθρο 53, με το οποίο παρατείνει τη λειτουργία των λατομείων στα Μαύρα Χώματα μέχρι τις 31/12/2014! Τέσσερα χρόνια μετά τη χρονολογία «οριστικού κλεισίματος» του Σουφλιά! Υπάρχει κανείς που αμφιβάλει, ότι όταν φτάσει εκείνη η μέρα θα δοθεί και νέα παράταση στη λειτουργία των λατομείων, εάν στο μεταξύ δε συμβούν κοσμογονικές κοινωνικές ανατροπές;

Ιδού το προκλητικό-ντροπιαστικό άρθρο: «Οι εκμεταλλευτές των λατομείων αδρανών υλικών που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων του "Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς", οφείλουν (…) με την προϋπόθεση ότι εξακολουθούν να έχουν δικαιώματα ιδιοκτησίας ή μίσθωσης, μέχρι 31/12/2014».

ΥΓ: Μιλώντας στη Βουλή ο εκπεσών Παπανδρέου υποστήριξε περίπου ότι τον «έφαγαν» οι μεγαλοεκδότες. Η ρύθμιση αυτή επιβεβαιώνει… του λόγου το αληθές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου