Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΑΜΑΡΑ



Σαν παλιός ΟΝΝΕΔίτης και εκ του μακρώθεν παρατηρητής των δρώμενων της Ν.Δ. επικοινωνώ μαζί σας για να εκφράσω τον ενθουσιασμό μου για την αποψινή συγκέντρωση του Αντώνη Σαμαρά στη Θεσσαλονίκη.

Δε σας κρύβω ότι πήγα με πολύ επιφύλαξη στο «Μακεδονία Παλάς», επειδή κλήθηκα από κάποιους παλιούς «συναγωνιστές» που υποστηρίζουν ανοιχτά πλέον τον Σαμαρά.

Εξεπλάγην όταν το είδα να γεμίσει από τις 7 το απόγευμα! Ήταν εντυπωσιακή σε κόσμο αλλά και σε κλίμα ενθουσιασμού η συγκέντρωση. Το παρών έδωσαν περίπου 2.000 άτομα, που κατέκλυσαν την κεντρική αίθουσα του «Μακεδονία Παλάς», που αποδείχθηκε μάλλον μικρή για την εκδήλωση.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές (Βαρτζόπουλος, Κουτλουμπάνης), η προσέλευση ξεπέρασε κάθε προσδοκία, καθώς η κινητοποίηση που έγινε στόχευε στην προσέλκυση στελεχών της βάσης, από τις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις του κόμματος μόνο.

Εντυπωσιάστηκα επίσης από την καθαρότητα των απόψεων του Σαμαρά. Έχει τη στόφα του ηγέτη, επιβλητικό πολιτικό λόγο και ώριμη σκέψη, που δίνει απαντήσεις στα σοβαρά ζητήματα που τουλάχιστον εγώ αντιλαμβάνομαι ότι σήμερα είναι τα ζητούμενα για το κόμμα της Ν.Δ. Στην ομιλία του φάνηκε δηλαδή να επιμένει πολύ στο ξεκαθάρισμα της ιδεολογίας της ΝΔ, που είναι αδήριτη ανάγκη, στην ανάγκη οργανωτικής ανασυγκρότησης με την αρχή ότι πρέπει πρώτα να κοιτάξουμε τον κόσμο της παράταξης με όραμα για την οικοδόμηση ενός σύγχρονου κεντροδεξιού κόμματος.

Αυτό που επίσης με ικανοποίησε ήταν η ταύτιση της εθνοκεντρικής πολιτικής, του σύγχρονου πατριωτισμού, με την ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ. Άποψη που έρχεται σαν επούλωση μετά από μία μακρά περίοδο αποιδεολογοποίησης της ΝΔ.

Ξεκαθαρίζοντας αυτά τα ζητήματα, πιστεύω προσωπικά, απέδειξε ότι έχει την ωριμότητα να διακρίνει τις σημερινές πληγές αλλά και να δημιουργήσει μία ισχυρή βάση για την επανίδρυση της ΝΔ.

Ποιοι πήγαν

Ηχηρές παρουσίες αποτελούσαν τα άτομα του άλλοτε στενού πυρήνα του Κώστα Καραμανλή στην πόλη (Τέλης Θωμόπουλος, Λαζαρίδης, Β. Φραντζής, Δημ. Τσάμης, Φιλ. Ζαφειρίου και άλλοι), ενώ «θεσμική» χαρακτηρίστηκε η παρουσία του νομάρχη και ανθυποψηφίου για την αρχηγία, του δημάρχου Β. Παπαγεωργόπουλου και όλων των βουλευτών και πρώην βουλευτών του νομού, των περισσοτέρων δημάρχων αλλά και στελεχών από τους γειτονικούς νομούς (ο Κ. Κουκοδήμος ήρθε με δεκάδες φίλους του από την Πιερία, όπως και ο Χαλκίδης από την Πέλλα, και ο Λιάντζης από την Καστοριά).

Αυτό που εντυπωσίαζε ήταν το κλίμα ενθουσιασμού που επικρατούσε, με το κοινό να διακόπτει συνεχώς τον Αντώνη Σαμαρά με συνθήματα, προτροπές και ευχές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υποψήφιος πρόεδρος της Ν.Δ. σημείωσε συγκινημένος, ότι πρώτη φορά στη ζωή του συναντά τέτοια υποδοχή και είπε ότι «όχι απλώς μου γεμίσατε τις μπαταρίες αλλά μου δίνετε τεράστια δύναμη για τον αγώνα».

Στην ομιλία του είχε μια καλή κουβέντα για τον Κώστα Καραμανλή σημειώνοντας ότι «η ιστορία θα του αναγνωρίσει την στάση του τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά, και θα επαληθεύσει την ορθότητα των απόψεών του». Επίσης σημείωσε ότι η στάση του πρώην πρωθυπουργού σε κομβικά σημεία της πολιτικής του πορείας όπως το Σχέδιο Ανάν, ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη και το Βουκουρέστι αποδεικνύουν έναν πολιτικό άνδρα σπάνιου διαμετρήματος.

«Η ενότητα της Ν.Δ. είναι δεδομένη. Όποιος ή όποια εκλεγεί πρόεδρος θα είμαστε ενωμένοι σαν μια γροθιά», είπε.
"Η Ν.Δ πρέπει να γίνει ένα μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα, όπως τα αντίστοιχα της Ευρώπης και γι αυτό χρειάζεται ανανέωση της ιδεολογικής της ταυτότητας, χωρίς αλλαγές στα σύμβολά της. Να ξαναφτιάξουν σχολές κομματικών στελεχών και να ψάξουν για τους άξιους".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου