Η μελλοντικη ηγεσια της ΝΔ: συλλογισμοι και συγκριτικη αναλυση των πιθανων υποψηφιων
Η ΝΔ βρισκεται σημερα σε μια κρισιμη καμπη της ιστοριας της. Μολις προσφατως υπεφερε την πιο βαρια ηττα της ιστοριας της μετα απο 5,5 χρονια διακυβερνησης. Περαν των αριθμητικων αποτελεσματων, το μεγαλυτερο προβλημα της ειναι πως η εικονας της σπιλωθηκε ακομα και στα ματια των πιο αφοσιωμενων οπαδων της.
Σημερα, εν μεσω εσωτερικης κρισης, η ΝΔ ωφειλει να ανασυγκροτηθει και να αναλογιστει πoια πολιτικη και ποια στρατηγικη θα ακολουθησει στα χρονια της διακυβερνησης του Πασοκ με στοχο να πεισει τους πολιτες οτι αξιζει να την ξαναεμπιστευτουν στο μελλον. Η παροδος του χρονου και οι αλλαγες στελεχων θα συντελεσουν ετσι ωστε η ΝΔ και παλι να γινει μια ανταγωνιστικη δυναμη στην πολιτικη ζωη της χωρας. Η πιο αποφασιστικη και καθοριστικη εξελιξη, ομως, θα ειναι μια: η επιλογη νεου αρχηγου.
Με αποφαση του σημερινου αρχηγου της ΝΔ, Κωστα Καραμανλη, σε λιγες εβδομαδες απο σημερα τα μελη της κεντρικης επιτροπης της ΝΔ θα κληθουν να αποφασισουν ποιο θα ειναι το προσωπο που θα ηγηθει της αξιωματικης αντιπολιτευσης και θα οδηγησει την ΝΔ στην νεα της πορεια. Την στιγμη που γραφουμε οι φημολογουμενοι επιδοξοι αρχηγοι ειναι η Ντορα Μπακογιαννη, ο Αντωνης Σαμαρας και ο Δημητρης Αβραμοπουλος. Ο Παναγιωτης Ψωμιαδης, αν και υποψηφιος, εχει δηλωσει οτι δεν αποσκοπει στο να εκλεγει. Αν και οι υπολοιπες υποψηφιοτητες μενουν να ανακοινωθουν, η καλυτερη επιλογη, κατα την αποψη μου, ειναι ο Αντωνης Σαμαρας. Το επιχειρημα μου βασιζεται σε τρεις αξονες, πρωτον την εως τωρα εμπειρια τους, δευτερον την προσωπικοτητα τους, και τριτον το πολιτικο τους στιγμα. Η αναλυση των υποψηφιων γινεται με βαση το εθνικο συμφερον αλλα και το συμφερον της παραταξης στην οποια ανηκουν.
1. Παρελθον - Πολιτικη πορεια
Αναμφισβητητα και οι τρεις υποψηφιοι εχουν μια σημαντικη εμπειρια, ενα αξιολογο παρελθον και ο καθενας με τον τροπο του στιγματισαν την πολιτικη ζωη της χωρας τα τελευταια χρονια.
Και οι τρεις εχουν τελεσει εξαιρετικες σπουδες και εχουν μακρα εμπειρια και απο το εξωτερικο, ειτε ακαδημαικα ειτε επαγγελματικα. Παραληλα, τα τελευταια χρονια απεκτησαν και οι τρεις σημαντικες εμπειριες σε διαφορα ποστα: Η κα Μπακογιαννη ως Υφυπουργος παρα τω Πρωθυπουργο και Υπουργος Πολιτισμου υπο την κυβερνηση Μητσοτακη, Δημαρχος Αθηνων και Υπουργος Εξωτερικων στην κυβερνηση Καραμανλη. Ο Δημητρης Αβραμοπουλος, πρωην Διπλωματης, επισης Δημαρχος Αθηνων (δυο φορες εκλεγμενος), αρχηγος κομματος, και προσφατως Υπουργος Τουρισμου και Υγειας στην κυβερνηση Καραμανλη. Τελος, ο Α. Σαμαρας, ως Υπουργος Οικονομικων και Εξωτερικων στην κυβερνηση Μητσοτακη, αρχηγος κομματος με κοινοβουλευτικη παρουσια, Ευρωβουλετης και πιο προσφατα Υπουργος Πολιτισμου στην κυβερνηση Καραμανλη.
Αφ ετερου ομως και οι τρεις εχουν αρνητικα σημεια στην εως τωρα πορεια τους. Πρωτον, το στοιχημα του Α. Σαμαρα ειναι να ξεπερασει το στιγμα που του προσκοληθηκε οταν προκαλεσε την πτωση της κυβερνησης της ΝΔ το 1993 (ανεξαρτητα απο το αν ο Α. Σαμαρας ευθηνεται αποκλειστηκα για την εξελιξη αυτη). Το γεγονος αυτο οδηγησε στην συγκρουση του με τον Κ. Μητσοτακη και τα στελεχη της ΝΔ. Η δημιουργια δικου του κομματος, Πολιτικη Ανοιξη (ΠΟΛ.ΑΝ), και η συμμετοχη του στις εκλογες το 1993 τον εφερε σε ρηξη με τους οπαδους της ΝΔ τα επομενα χρονια. Παρα ταυτα, η προβολη του ως Υπουργος Πολιτισμου οταν εγκαινιαστηκε το Νεο Μουσειο Ακροπολης και η φωνη του για την επιτροφη των μνημειων του Παρθενωνα αφησε καλες εντυπωσεις απο την θητεια του στην κυβερνηση Καραμανλη.
Και ο Δ. Αβραμοπουλος ειχε προκαλεσει αντιδρασεις στο παρελθον με τη δημιουργια δικου του κομματος, το Κινημα Ελευθερων Πολιτων (ΚΕΠ) παρ'ολο που η ΝΔ ηταν αυτη που τον ανεδειξε στην Δημαρχεια των Αθηνων. Η μετεπειτα πορεια του κομματος ηταν ανεπιτυχης. Το ΚΕΠ δημιουργηθηκε το 2001, σε μια περιοδο οπου η δημοτικοτητα του Δ. Αβραμοπουλου βρισκοταν στα υψηλοτερα επιπεδα, αλλα ανακληθηκε οταν αντιληφθηκε ο κος Αβραμοπουλος οτι δεν θα εφερνε τα αναμενομενα αποτελεσματα, χωρις καν να συμμετεχει σε εκλογες. Προσφατως, η πορεια του στο νεοσυστατο Υπουργειο Τουρισμου ηταν επιτυχης, η αδυναμια του ομως να διαχειριστει το συστημα υγειας και ιδιαιτερα το ξεσπασμα της νεας γριπης αποτελουν αρνητικα στοιχεια στο ιστορικο του.
Τελος, η Ν. Μπακογιαννη συχνα προκαλουσε φοβους στην Καραμανλικη πτερυγα της ΝΔ οτι θα εναντιωθει στον αρχηγο του κομματος, φοβοι οι οποιοι υψωθηκαν μετα την ηττα της ΝΔ το 2000, χωρις ομως ποτε να προκαλεσει ρηγμα στην ΝΔ με την συμπεριφορα της. Το 2002 τελικως εξελεγη στην Δημαρχεια της Αθηνας και το 2006 επεστρεψε στην κυβερνηση της χωρας, αυτη τη φορα στο ποστο της Υπουργου Εξωτερικων. Το βετο στην ΠΓΔΜ κατα τη Συνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρεστι εχει πιστωθει στον Κ. Καραμανλη ενω η ιδια χρεωνεται την στασιμοτητα στις συνομιλιες με τα Σκοπια αλλα και τις αλλεπαληλες Τουρκικες προκλησεις στο Αιγαιο.
2. Προσωπικοτητα
Απο τους τρεις φημολογουμενους επιδοξους αρχηγους, οι δυο, Α. Σαμαρας και Δ. Αβραμοπουλος, ειναι αυτοδημιουργητοι ενω η Ν. Μπακογιαννη προερχεται απο επιφανη πολιτικη οικογενεια (η σχεση της οικογενειας Σαμαρα με την πολιτικη ειναι πολυ μακρινη). Με δεδομενο τον ολο και μεγαλυτερο σκεπτικισμο με τον οποιο η κοινη γνωμη βλεπει τις οικογενιοκρατιες στην Ελλαδα, σε αυτο το σημειο αναμφισβητητα η Ν. Μπακογαννη υστερει. Κορη του πρωην Πρωθυπουργου Κ. Μητσοτακη, η Ν. Μπακογιαννη δυσκολα θα πεισει τους πολιτες οτι η μακροχρονη ενασχοληση της με την πολιτικη οφειλεται στις ικανοτητες της, και οχι στο οικογενειακο της ιστορικο. Επιπλεον, το γεγονος οτι οι δυο τελευταιοι Πρωθυπουργοι της χωρας προηλθαν απο πολιτικα τζακια, δυσχεραινει την προσπαθεια της Ν. Μπακογιαννη να πεισει οτι μπορει να φερει μια πολιτκη αλλαγη στον τοπο.
Η κα Μπακογιαννη, παρόλη την υψηλη δημοτικοτητα της, στον τομεα της 'προσωπικοτητας' αντιμετωπιζει και αλλα προβληματα. Συζητιοταν απο το 1997 ως μια πιθανη διεκδικητρια της αρχηγιας της ΝΔ και το ηγετικο προφιλ που καλιεργει εδω και χρονια, σημερα της εχει προσδωσει την εικονα της πολιτικης λαιμαργιας. Μια αλλη κριτικη κατα της κας Μπακογιαννη ειναι οτι της λειπει η πολιτικη βουληση και η τολμη η οποια θα την ειχε οδηγησει στην αρχηγια 1997. Το γεγονος οτι απεφυγε τοτε την αναμετρηση με τον νεοτερο της Κ. Καραμανλη μπορει να θεωρηθει ως ενδειξη αδυναμιας.
Απο την αλλη, οι κυριοι Αβραμοπουλος και Σαμαρας δεν εχουν τα ιδια κωλυματα. Ο Δ. Αβραμοπουλος αναδειχτικε μονος του και η δημοτικοτητα του υπηρξε παντα υψηλη. Η βασικη εγνοια του κου Αβραμοπουλου θα ειναι να πεισει για τις ηγετικες του ικανοτητες. Δεδομενου οτι τα Yπουργεια Tουρισμου και Yγειας αλλα και η Δημαρχεια απαιτουν περισσοτερο τεχνοκρατικη διαχειριση παρα ηγετικες ικανοτητες, ως τωρα δεν ειχε αναλαβει ποστο το οποιο να αναδεικνυει αυτην την πτυχη του χαρακτηρα του. Ο τροπος με τον οποιο δημιουργησε και κατηργησε το κομμα του, ΚΕΠ, μετα την δημαρχεια των Αθηνων, περισσοτερο δημιουργουν την εντυπωση οτι ηταν προιον αυταρεσκειας και οχι ιδεολογικης αντιληψης.
Ο Α. Σαμαρας, σε αυτον τον τομεα υπερτερει σαφως. Ειχε την ευκαιρια στο παρελθον να αναλαβει ευαισθητους τομεις, οπως το Υπουργειο Οικονομικων και το Εξωτερικων και οι Ελληνες πολιτες ειχαν την ευκαιρια να κρινουν την επιδοση του σε μια περιοδο οπου ξεσπασε το Μακεδονικο ζητημα. Η παραιτηση του απο την κυβερνηση και η δημιουργια δικου του κομματος απεδειξαν οτι βασικο κινητρο για τις πολιτκες πραξεις του ηταν η αισθηση προσωπικου καθηκοντος. Ο Α. Σαμαρας, συμμετειχε στις εκλογες του 1993 και το κομμα του ανεδειξε 10 βουλευτες (καθως και δυο εδρες στις Ευρωεκλογες του 1994). Επεμεινε ακομα και οταν οι δημοσκοπησεις του εδιναν ολο και χαμηλοτερα ποσοστα στις εκλογες του 1996 και 1999 (Ευρωεκλογες).
3. Πολιτικο στιγμα
Οι ιδεολογικες αντιληψεις και των τριων κινουνται στις ιδιες γραμμες. Οσον αφορα το πολιτικο τους στιγμα παρουσιαζουν σημαντικες διαφορες. Σχετικα με την Ν. Μπακογιαννη, η ιδια μπορει να εκληφθει ως εκφραστης της 'Μητσοτακικης' πτερυγας της ΝΔ. Σε περιπτωση υποψηφιοτητας της, θα δωσει την εικονα της προσπαθειας επανακτησης ελεγχου της ΝΔ απο την πτερυγα αυτη. Η μαλλον αρνητικη αναμνηση της διακυβερνησης Μητσοτακη (αφου δεν καταφερε να επανεκλεγει to 1993) ειναι δυνατον να ζημιωσουν την εικονα της ΝΔ στην κοινη γνωμη σε περιπτωση που εκλεγει αρχηγος. Η Ν. Μπακογιαννη αναμφισβητητα θα επιχειρησει να προβαλει μια εικονα ανανεωσης, αλλα η φθορα απο τη συμμετοχη της στις κυβερνησεις Καραμανλη και η εμπλοκη του αδερφου της Βουλευτου, Κυριακου Μητσοτακη στο σκανδαλο της Siemens, ισως μειωσουν την προσπαθεια της να προβληθει ως παραγοντας ανανεωσης.
Το πολιτικο στιγμα των Α. Σαμαρα και Δ. Αβραμοπουλο ειναι πιο ευκολο να προβλεφθει αφου και οι δυο εχουν διατελεσει αρχηγοι κομματος. Οσον αφορα τον πρωτο, αναμενεται να κινηθει στις γραμμες του κοινωνικου φιλελευθερισμου του πατριωτισμου αλλα και του Ευρωπαικου οραματος. Συγκεκριμενα, η ως τωρα πορεια του Α. Σαμαρα δειχνει οτι μπορει να εκπροσωπισει αποτελεσματικα την χωρα μας στο εξωτερικο και να δρομολογησει μια αποτελεσματικη οικονομικη πολιτικη. Η συγκρουση του με τον Κ. Μητσοτακη, τον αποδεσμευει απο την περιοδο 1990-1993 και η συντομη συμμετοχη του στην τελευταια κυβερνηση Καραμανλη του επιτρεπει να δωσει το στιγμα της ανανεωσης.
Το πολιτικο στιγμα που εξεφρασε ο Δ. Αβραμοπουλος ως αρχηγος του ΚΕΠ δεν φαινεται οτι υπηρξε πειστικο. Συγκεκριμενα, η προσπαθεια του να αγγιξει ψηφοφορους απο ολες ομαδες της Ελληνικης κοινωνιας υποστηριζοντας οτι το ΚΕΠ δεν ειναι ουτε δεξιο, ουτε αριστερο κομμα, επεσε στο κενο και η απηχηση του στην κοινωνια εσβησε γρηγορα. Για να πεισει για την αξια ως μελλοντικος αρχηγος της ΝΔ, οφειλει να δωσει καλυτερα δειγματα του πολιτικου του λογου και του στιγματος του γενικοτερα.
Συνολικα, οι κυριοι Δ. Αβραμοπουλος και Α. Σαμαρας παρουσιαζουν περισσοτερα θετικα οσον αφορα την προσωπικοτητα τους και το πολιτικο τους στιγμα. Ο Α. Σαμαρας, επιπροσθετως ειναι απελευθερωμενος και απο την φθορα που βαραινει την Ν. Μπακογιαννη και τον Δ. Αβραμοπουλο. Ειναι προφανες οτι η επιλογη του Α. Σαμαρα ειναι η καλυτερη δυνατη απο Εθνικη αλλα και κομματικη σκοπια.
Το παραπάνω δεν είναι δικό μου αλλά το βρήκα στο facebook και πιστέυω οτι είναι πολύ καλό και αξίζει η αναδημοσίευση.
Η ΝΔ βρισκεται σημερα σε μια κρισιμη καμπη της ιστοριας της. Μολις προσφατως υπεφερε την πιο βαρια ηττα της ιστοριας της μετα απο 5,5 χρονια διακυβερνησης. Περαν των αριθμητικων αποτελεσματων, το μεγαλυτερο προβλημα της ειναι πως η εικονας της σπιλωθηκε ακομα και στα ματια των πιο αφοσιωμενων οπαδων της.
Σημερα, εν μεσω εσωτερικης κρισης, η ΝΔ ωφειλει να ανασυγκροτηθει και να αναλογιστει πoια πολιτικη και ποια στρατηγικη θα ακολουθησει στα χρονια της διακυβερνησης του Πασοκ με στοχο να πεισει τους πολιτες οτι αξιζει να την ξαναεμπιστευτουν στο μελλον. Η παροδος του χρονου και οι αλλαγες στελεχων θα συντελεσουν ετσι ωστε η ΝΔ και παλι να γινει μια ανταγωνιστικη δυναμη στην πολιτικη ζωη της χωρας. Η πιο αποφασιστικη και καθοριστικη εξελιξη, ομως, θα ειναι μια: η επιλογη νεου αρχηγου.
Με αποφαση του σημερινου αρχηγου της ΝΔ, Κωστα Καραμανλη, σε λιγες εβδομαδες απο σημερα τα μελη της κεντρικης επιτροπης της ΝΔ θα κληθουν να αποφασισουν ποιο θα ειναι το προσωπο που θα ηγηθει της αξιωματικης αντιπολιτευσης και θα οδηγησει την ΝΔ στην νεα της πορεια. Την στιγμη που γραφουμε οι φημολογουμενοι επιδοξοι αρχηγοι ειναι η Ντορα Μπακογιαννη, ο Αντωνης Σαμαρας και ο Δημητρης Αβραμοπουλος. Ο Παναγιωτης Ψωμιαδης, αν και υποψηφιος, εχει δηλωσει οτι δεν αποσκοπει στο να εκλεγει. Αν και οι υπολοιπες υποψηφιοτητες μενουν να ανακοινωθουν, η καλυτερη επιλογη, κατα την αποψη μου, ειναι ο Αντωνης Σαμαρας. Το επιχειρημα μου βασιζεται σε τρεις αξονες, πρωτον την εως τωρα εμπειρια τους, δευτερον την προσωπικοτητα τους, και τριτον το πολιτικο τους στιγμα. Η αναλυση των υποψηφιων γινεται με βαση το εθνικο συμφερον αλλα και το συμφερον της παραταξης στην οποια ανηκουν.
1. Παρελθον - Πολιτικη πορεια
Αναμφισβητητα και οι τρεις υποψηφιοι εχουν μια σημαντικη εμπειρια, ενα αξιολογο παρελθον και ο καθενας με τον τροπο του στιγματισαν την πολιτικη ζωη της χωρας τα τελευταια χρονια.
Και οι τρεις εχουν τελεσει εξαιρετικες σπουδες και εχουν μακρα εμπειρια και απο το εξωτερικο, ειτε ακαδημαικα ειτε επαγγελματικα. Παραληλα, τα τελευταια χρονια απεκτησαν και οι τρεις σημαντικες εμπειριες σε διαφορα ποστα: Η κα Μπακογιαννη ως Υφυπουργος παρα τω Πρωθυπουργο και Υπουργος Πολιτισμου υπο την κυβερνηση Μητσοτακη, Δημαρχος Αθηνων και Υπουργος Εξωτερικων στην κυβερνηση Καραμανλη. Ο Δημητρης Αβραμοπουλος, πρωην Διπλωματης, επισης Δημαρχος Αθηνων (δυο φορες εκλεγμενος), αρχηγος κομματος, και προσφατως Υπουργος Τουρισμου και Υγειας στην κυβερνηση Καραμανλη. Τελος, ο Α. Σαμαρας, ως Υπουργος Οικονομικων και Εξωτερικων στην κυβερνηση Μητσοτακη, αρχηγος κομματος με κοινοβουλευτικη παρουσια, Ευρωβουλετης και πιο προσφατα Υπουργος Πολιτισμου στην κυβερνηση Καραμανλη.
Αφ ετερου ομως και οι τρεις εχουν αρνητικα σημεια στην εως τωρα πορεια τους. Πρωτον, το στοιχημα του Α. Σαμαρα ειναι να ξεπερασει το στιγμα που του προσκοληθηκε οταν προκαλεσε την πτωση της κυβερνησης της ΝΔ το 1993 (ανεξαρτητα απο το αν ο Α. Σαμαρας ευθηνεται αποκλειστηκα για την εξελιξη αυτη). Το γεγονος αυτο οδηγησε στην συγκρουση του με τον Κ. Μητσοτακη και τα στελεχη της ΝΔ. Η δημιουργια δικου του κομματος, Πολιτικη Ανοιξη (ΠΟΛ.ΑΝ), και η συμμετοχη του στις εκλογες το 1993 τον εφερε σε ρηξη με τους οπαδους της ΝΔ τα επομενα χρονια. Παρα ταυτα, η προβολη του ως Υπουργος Πολιτισμου οταν εγκαινιαστηκε το Νεο Μουσειο Ακροπολης και η φωνη του για την επιτροφη των μνημειων του Παρθενωνα αφησε καλες εντυπωσεις απο την θητεια του στην κυβερνηση Καραμανλη.
Και ο Δ. Αβραμοπουλος ειχε προκαλεσει αντιδρασεις στο παρελθον με τη δημιουργια δικου του κομματος, το Κινημα Ελευθερων Πολιτων (ΚΕΠ) παρ'ολο που η ΝΔ ηταν αυτη που τον ανεδειξε στην Δημαρχεια των Αθηνων. Η μετεπειτα πορεια του κομματος ηταν ανεπιτυχης. Το ΚΕΠ δημιουργηθηκε το 2001, σε μια περιοδο οπου η δημοτικοτητα του Δ. Αβραμοπουλου βρισκοταν στα υψηλοτερα επιπεδα, αλλα ανακληθηκε οταν αντιληφθηκε ο κος Αβραμοπουλος οτι δεν θα εφερνε τα αναμενομενα αποτελεσματα, χωρις καν να συμμετεχει σε εκλογες. Προσφατως, η πορεια του στο νεοσυστατο Υπουργειο Τουρισμου ηταν επιτυχης, η αδυναμια του ομως να διαχειριστει το συστημα υγειας και ιδιαιτερα το ξεσπασμα της νεας γριπης αποτελουν αρνητικα στοιχεια στο ιστορικο του.
Τελος, η Ν. Μπακογιαννη συχνα προκαλουσε φοβους στην Καραμανλικη πτερυγα της ΝΔ οτι θα εναντιωθει στον αρχηγο του κομματος, φοβοι οι οποιοι υψωθηκαν μετα την ηττα της ΝΔ το 2000, χωρις ομως ποτε να προκαλεσει ρηγμα στην ΝΔ με την συμπεριφορα της. Το 2002 τελικως εξελεγη στην Δημαρχεια της Αθηνας και το 2006 επεστρεψε στην κυβερνηση της χωρας, αυτη τη φορα στο ποστο της Υπουργου Εξωτερικων. Το βετο στην ΠΓΔΜ κατα τη Συνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρεστι εχει πιστωθει στον Κ. Καραμανλη ενω η ιδια χρεωνεται την στασιμοτητα στις συνομιλιες με τα Σκοπια αλλα και τις αλλεπαληλες Τουρκικες προκλησεις στο Αιγαιο.
2. Προσωπικοτητα
Απο τους τρεις φημολογουμενους επιδοξους αρχηγους, οι δυο, Α. Σαμαρας και Δ. Αβραμοπουλος, ειναι αυτοδημιουργητοι ενω η Ν. Μπακογιαννη προερχεται απο επιφανη πολιτικη οικογενεια (η σχεση της οικογενειας Σαμαρα με την πολιτικη ειναι πολυ μακρινη). Με δεδομενο τον ολο και μεγαλυτερο σκεπτικισμο με τον οποιο η κοινη γνωμη βλεπει τις οικογενιοκρατιες στην Ελλαδα, σε αυτο το σημειο αναμφισβητητα η Ν. Μπακογαννη υστερει. Κορη του πρωην Πρωθυπουργου Κ. Μητσοτακη, η Ν. Μπακογιαννη δυσκολα θα πεισει τους πολιτες οτι η μακροχρονη ενασχοληση της με την πολιτικη οφειλεται στις ικανοτητες της, και οχι στο οικογενειακο της ιστορικο. Επιπλεον, το γεγονος οτι οι δυο τελευταιοι Πρωθυπουργοι της χωρας προηλθαν απο πολιτικα τζακια, δυσχεραινει την προσπαθεια της Ν. Μπακογιαννη να πεισει οτι μπορει να φερει μια πολιτκη αλλαγη στον τοπο.
Η κα Μπακογιαννη, παρόλη την υψηλη δημοτικοτητα της, στον τομεα της 'προσωπικοτητας' αντιμετωπιζει και αλλα προβληματα. Συζητιοταν απο το 1997 ως μια πιθανη διεκδικητρια της αρχηγιας της ΝΔ και το ηγετικο προφιλ που καλιεργει εδω και χρονια, σημερα της εχει προσδωσει την εικονα της πολιτικης λαιμαργιας. Μια αλλη κριτικη κατα της κας Μπακογιαννη ειναι οτι της λειπει η πολιτικη βουληση και η τολμη η οποια θα την ειχε οδηγησει στην αρχηγια 1997. Το γεγονος οτι απεφυγε τοτε την αναμετρηση με τον νεοτερο της Κ. Καραμανλη μπορει να θεωρηθει ως ενδειξη αδυναμιας.
Απο την αλλη, οι κυριοι Αβραμοπουλος και Σαμαρας δεν εχουν τα ιδια κωλυματα. Ο Δ. Αβραμοπουλος αναδειχτικε μονος του και η δημοτικοτητα του υπηρξε παντα υψηλη. Η βασικη εγνοια του κου Αβραμοπουλου θα ειναι να πεισει για τις ηγετικες του ικανοτητες. Δεδομενου οτι τα Yπουργεια Tουρισμου και Yγειας αλλα και η Δημαρχεια απαιτουν περισσοτερο τεχνοκρατικη διαχειριση παρα ηγετικες ικανοτητες, ως τωρα δεν ειχε αναλαβει ποστο το οποιο να αναδεικνυει αυτην την πτυχη του χαρακτηρα του. Ο τροπος με τον οποιο δημιουργησε και κατηργησε το κομμα του, ΚΕΠ, μετα την δημαρχεια των Αθηνων, περισσοτερο δημιουργουν την εντυπωση οτι ηταν προιον αυταρεσκειας και οχι ιδεολογικης αντιληψης.
Ο Α. Σαμαρας, σε αυτον τον τομεα υπερτερει σαφως. Ειχε την ευκαιρια στο παρελθον να αναλαβει ευαισθητους τομεις, οπως το Υπουργειο Οικονομικων και το Εξωτερικων και οι Ελληνες πολιτες ειχαν την ευκαιρια να κρινουν την επιδοση του σε μια περιοδο οπου ξεσπασε το Μακεδονικο ζητημα. Η παραιτηση του απο την κυβερνηση και η δημιουργια δικου του κομματος απεδειξαν οτι βασικο κινητρο για τις πολιτκες πραξεις του ηταν η αισθηση προσωπικου καθηκοντος. Ο Α. Σαμαρας, συμμετειχε στις εκλογες του 1993 και το κομμα του ανεδειξε 10 βουλευτες (καθως και δυο εδρες στις Ευρωεκλογες του 1994). Επεμεινε ακομα και οταν οι δημοσκοπησεις του εδιναν ολο και χαμηλοτερα ποσοστα στις εκλογες του 1996 και 1999 (Ευρωεκλογες).
3. Πολιτικο στιγμα
Οι ιδεολογικες αντιληψεις και των τριων κινουνται στις ιδιες γραμμες. Οσον αφορα το πολιτικο τους στιγμα παρουσιαζουν σημαντικες διαφορες. Σχετικα με την Ν. Μπακογιαννη, η ιδια μπορει να εκληφθει ως εκφραστης της 'Μητσοτακικης' πτερυγας της ΝΔ. Σε περιπτωση υποψηφιοτητας της, θα δωσει την εικονα της προσπαθειας επανακτησης ελεγχου της ΝΔ απο την πτερυγα αυτη. Η μαλλον αρνητικη αναμνηση της διακυβερνησης Μητσοτακη (αφου δεν καταφερε να επανεκλεγει to 1993) ειναι δυνατον να ζημιωσουν την εικονα της ΝΔ στην κοινη γνωμη σε περιπτωση που εκλεγει αρχηγος. Η Ν. Μπακογιαννη αναμφισβητητα θα επιχειρησει να προβαλει μια εικονα ανανεωσης, αλλα η φθορα απο τη συμμετοχη της στις κυβερνησεις Καραμανλη και η εμπλοκη του αδερφου της Βουλευτου, Κυριακου Μητσοτακη στο σκανδαλο της Siemens, ισως μειωσουν την προσπαθεια της να προβληθει ως παραγοντας ανανεωσης.
Το πολιτικο στιγμα των Α. Σαμαρα και Δ. Αβραμοπουλο ειναι πιο ευκολο να προβλεφθει αφου και οι δυο εχουν διατελεσει αρχηγοι κομματος. Οσον αφορα τον πρωτο, αναμενεται να κινηθει στις γραμμες του κοινωνικου φιλελευθερισμου του πατριωτισμου αλλα και του Ευρωπαικου οραματος. Συγκεκριμενα, η ως τωρα πορεια του Α. Σαμαρα δειχνει οτι μπορει να εκπροσωπισει αποτελεσματικα την χωρα μας στο εξωτερικο και να δρομολογησει μια αποτελεσματικη οικονομικη πολιτικη. Η συγκρουση του με τον Κ. Μητσοτακη, τον αποδεσμευει απο την περιοδο 1990-1993 και η συντομη συμμετοχη του στην τελευταια κυβερνηση Καραμανλη του επιτρεπει να δωσει το στιγμα της ανανεωσης.
Το πολιτικο στιγμα που εξεφρασε ο Δ. Αβραμοπουλος ως αρχηγος του ΚΕΠ δεν φαινεται οτι υπηρξε πειστικο. Συγκεκριμενα, η προσπαθεια του να αγγιξει ψηφοφορους απο ολες ομαδες της Ελληνικης κοινωνιας υποστηριζοντας οτι το ΚΕΠ δεν ειναι ουτε δεξιο, ουτε αριστερο κομμα, επεσε στο κενο και η απηχηση του στην κοινωνια εσβησε γρηγορα. Για να πεισει για την αξια ως μελλοντικος αρχηγος της ΝΔ, οφειλει να δωσει καλυτερα δειγματα του πολιτικου του λογου και του στιγματος του γενικοτερα.
Συνολικα, οι κυριοι Δ. Αβραμοπουλος και Α. Σαμαρας παρουσιαζουν περισσοτερα θετικα οσον αφορα την προσωπικοτητα τους και το πολιτικο τους στιγμα. Ο Α. Σαμαρας, επιπροσθετως ειναι απελευθερωμενος και απο την φθορα που βαραινει την Ν. Μπακογιαννη και τον Δ. Αβραμοπουλο. Ειναι προφανες οτι η επιλογη του Α. Σαμαρα ειναι η καλυτερη δυνατη απο Εθνικη αλλα και κομματικη σκοπια.
Το παραπάνω δεν είναι δικό μου αλλά το βρήκα στο facebook και πιστέυω οτι είναι πολύ καλό και αξίζει η αναδημοσίευση.
Σ'ευχαριστω για τα καλα σου λογια
ΑπάντησηΔιαγραφήUnionist
http://greekpolitics.pblogs.gr/