Κυριακή 1 Απριλίου 2012

Πρόταση Α.Σαμαρά σε Ντόρα: Ρεαλισμός ή "ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται";

 Σε πολιτικές προτάσεις που υπό άλλη πολιτική συγκυρία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «κινήσεις απελπισίας» και οπωσδήποτε ενέχουν υψηλό πολιτικό ρίσκο, προχωρά ο πρόεδρος της ΝΔ Α.Σαμαράς. Όπως πρώτο το defencenet.gr είχε γράψει στις 13/02 ο Α.Σαμαράς πλέον απευθύνει ευθύ κάλεσμα στη Ν.Μπακογιάννη (πριν γράψει το σχετικό θέμα το defencenet.gr kανείς δεν είχε μιλήσει, ούτε καν υπαινιχθεί κάλεσμα του Α.Σαμαρά στη  Nτόρα Μπακογιάννη να επιστρέψει στη ΝΔ)!  


Στην συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής» πέρα από το γενικό «προσκλητήριο» αυτή την φορά ήταν πολύ πιο συγκεκριμένος και μίλησε για «κάλεσμα πανστρατιάς προς όλες τις δυνάμεις της Κεντροδεξιάς». «Ακόμα και αυτοί που τραυμάτισαν την παράταξη και νιώθουν ότι θέλουν να το θεραπεύσουν μπορούν να επιστρέψουν».

Και για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία ότι δεν μιλάει για τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» στη συνέχει αεπιτίθεται στο μοναδικό κομμάτι που τον στήριξε τόσο για να γίνει πρόεδρος του κόμματος, όσο και στα «πέτρινα χρόνια» του Μνημονίου, τουλάχιστον μέχρι να δώσει «γη και ύδωρ» -κατ’αυτούς – στην τρόϊκα.


«Αυτό που δεν αποκλείεται όμως είναι ο Α.Σαμαράς να πιεστεί να περιμαζέψει την Ν.Μπακογιάννη πίσω στη ΝΔ. Οι ισχυροί, εντός και εκτός Ελλάδας, υποστηρικτές της Ν.Μπακογιάννη ανησυχούν από το ενδεχόμενο να μείνει εκτός Βουλής. Τώρα ΝΔ και ΔΗΣΥ έχουν ακριβώς την ίδια πολιτική γραμμή σε όλα τα θέματα. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον τελευταίο καιρό έχουν πάψει εκατέρωθεν οι επιθέσεις.
Το 2,5% της Ντόρας θα σώσει τα προσχήματα για τον Α.Σαμαρά, αλλά θα του δώσει κάποιο μέρος από την απωλεσθείσα δυναμική. Πολύ πιο δύσκολο άλλωστε ήταν να πει ΝΑΙ στο Μνημόνιο από το να δεχθεί την επιστροφή της Ντόρας στη ΝΔ.»

Βέβαια η κίνηση επιστροφής της Ντόρας (ήδη προχώρησε σε ουσιαστική δήλωση αποδοχής της πρόσκλησης και «κολλάνε» μόνο στον τρόπο με τον οποίο η Ντόρα θα γυρίσει χωρίς να «τσαλακωθεί» ούτε αυτή, ούτε ο Α.Σαμαράς) έχει υψηλό ρίσκο, καθώς μέσα στη ΝΔ έχει μείνει ένα μεγάλο κομμάτι αντι-μπακογιαννικών που είχαν συσπειρωθεί γύρω από τον πρόεδρο την εποχή του εσωκομματικού προεκλογικού αγώνα το 2009 και την εποχή του αγώνα κατά του Μνημονίου και ξέρουν ότι η Ντόρα «δεν ξεχνά» και σίγουρα. Αυτοί θα αντιδράσουν. Και θα αντιδράσουν με οξύ τρόπο.

Όπως και το εκλογικό σώμα της ΝΔ που 2,5 χρόνια έχει εκπαιδευτεί να βρίσκεται απέναντι στη Ν.Μπακογιάννη και ότι αυτή εκπροσωπεί. Δηλαδή μπορεί το 2 ή 2,5% της Ντόρας να προστεθεί στη ΝΔ, αλλά να χαθεί ισόποσο ποσοστό προς τους «Ανεξάρτητους Έλληνες».
Και βέβαια θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τους εκπροσώπους της πατριωτικής πτέρυγας της ΝΔ, όπως ο Φ.Κρανιδιώτης που είναι και στενός συνεργάτης του Α.Σαμαρά, να δέχεται την επιστροφή της Ν.Μπακογιάννη που εκφράζει αυτά που οι ίδιοι απορρίπτουν ως πολιτική λύση…
Το δεύτερο ρίσκο του Α.Σαμαρά, είναι η απόφασή του να διακηρύξει ότι «Αν δεν κερδίσει αυτοδυναμία δεν θα συγκυβερνήσει, αλλά θα πάει σε νέες εκλογές». Η συγκεκριμένη πολιτική πρόταση υποβλήθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Φ.Κρανιδιώτη.

Είναι γεγονός ότι είναι η μοναδική που δίνει μια μίνιμουμ απάντηση στην αγωνία του νεοδημοκράτη που δεν θέλει να ψηφίσει ΝΔ και να ξαναδεί πάλι το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση. Είναι πολύ δύσκολο να γίνει πιστευτή από το εκλογικό σώμα, που πλέον δεν τρέφει αυταπάτες. «Σιγά μην αφήσουν τον Σαμαρά οι Γερμανοί να ξανακάνει εκλογές. Εδώ με το ζόρι έχουν επιτρέψει να γίνουν εκλογές τώρα» είναι η επικρατούσα άποψη στο επιχείρημα αυτό.
Αλλά ακόμα και αν γινόταν πιστευτό αυτό το επιχείρημα, υπάρχει ένα κομμάτι συντηρητικού χώρου που δεν θέλει να ξαναγίνουν εκλογές και σίγουρα το ενδεχόμενο των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων τους βρίσκει κάθετα αντίθετους...

Σε οποιαδήποτε περίπτωση το 22,5% που καταγράφει ο Α.Σαμαράς στις δημοσκοπήσεις ένα μήνα πριν από τις εκλογές που (υποτίθεται ότι …) θα γίνουν σε ένα μήνα, προκαλεί τεράστια αναταραχή στο κόμμα της ΝΔ και αναγκάζει τον Α.Σαμαρά να αναζητά ανορθόδοξες λύσεις πολιτικού ρεαλισμού ή όπως λένε οι αντίπαλοί του "ο πνιγμένος από τα μαλλιά πιάνεται"...

Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου